latinica  ћирилица
29/12/2017 |  14:29 | Аутор: РТРС

СДС поднио допуну кривичне пријаве против Ристе Марића

Српска демократска странка поднијела је данас Окружном јавном тужилаштву у Источном Сарајеву допуну кривичне пријаве против генералног директора предузећа "Шуме Републике Српске" Ристе Марића због сумње да је злоупотријебио овлаштења у привреди, те од њега затражила да поднесе оставку.
Ристо Марић - Фото: РТРС
Ристо МарићФото: РТРС

Према налазима независног ревизора и подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ, Марић је као директор овог предузећа у прошлој години избјегао да прикаже као приход накнаду од уплата власника приватних шума у износу већем од 2.670.000 КМ, чиме је дао лажне податке о стеченом опорезивом приходу и избјегао плаћање излазног ПДВ-а од 454.057 КМ, саопштено је из СДС-а.

У СДС-у тврде да је Марић, према подацима из ревизорског извјештаја, лажним вођењем пословних књига избјегао и да прикаже обавезе по основу пореза на добит од 586.069 КМ, што је утврдила и Пореска управа Републике Српске.

Из СДС-а подсјећају да је ова странка још у августу поднијела Окружном јавном тужилаштву у Источном Сарајеву кривичну пријаву против Марића због сумње да је прикрио обавезе према неразвијеним општинама од 4.146.891 КМ, неистинито приказујући наведени износ као добит предузећа.

СДС од Марића тражи да, због утврђених неправилности које су наведене у ревизорском извјештају, поднесе оставку.

Извор: СРНА