latinica  ћирилица
29/12/2017 |  14:42 ⇒ 14:44 | Аутор: РТРС

Отпад пронађен у Обреновцу токсичан и канцероген

Отпад који је откривен у Вукићевици код Обреновца, токсичан је и канцероген, изјавио је министар заштите животне средине Горан Триван, наводећи да ово није једини случај одлагања опасног отпада у Србији.
Отпад пронађен у Обреновцу токсичан и канцероген - Фото: Screenshot
Отпад пронађен у Обреновцу токсичан и канцерогенФото: Screenshot

На приватној парцели код Обреновца  недавно је пронађено 20 тона закопаног опасног отпада, који је могао да изазове озбиљне посљедице по животну средину и здравље људи.

На конференцији за новинаре у Обреновцу је речено да је ријеч о изузетно токсичном отпаду који би се наредних деценија растварао и озбиљно утицао на здравље локалног становништва.

Увиђај је зпочео 17. децембра и трајао је три дана. Власник објекта на ком је складиштен токсични отпад је приведен и одређен му је притвор до 30 дана.

Тужилаштво провјерава има ли још особа које су учествовале у овом случај. Уколико буде посљедица по здравље људи у околним селима, дјело за које је сада запријећена казна од пет година затвора могло би да буде преквалификовано.

Министар Триван наводи да је тај отпад изузетно токсичан и канцероген и да грађани немају разлог за панику, већ да су имали права да буду обавијештени о свему. Изјавио је да су одмах дали узорке воде из локалних бунара на анализу.

- Надам се да смо спријечили већу катастрофу. Нећемо дозволити да се овакве ствари раде некажњиво - рекао је Триван.

Илија Бричевски из Института МОЛ је рекао да је пронађена врста "стогодишње бомбе" која сваки дан по мало експлодира. У питању су, истиче, токсичне и канцерогене супстанце. Овакав отпад може да настане у прерађивачким фазама у индустрији и у занатским радњама.

Одакле је стигао и ко је учествовао у уклањању сазнаће се када истрага буде приведена крају.

Мјештани овог села не користе пијаћу воду из бунара годинама уназад јер није била хемијски исправна. Цистерне са пијаћом водом већ десет година долазе два пута недељно, а сада свакодневно.

Упитан каква је сврха Безбједносно информативне агенције у процесу истраге, Триван рекао да је БИА због ресурса којима располаже за ову врсту дјелатности најважнија.

Извор: РТС