latinica  ћирилица
29/12/2017 |  16:42 | Аутор: РТРС

Турска - Ослобођене особе које су несвјесно преусмјерене на "Бајлок"

Турске власти су почеле да ослобађају поједине особе које су ухапшене због умијешаности у војни пуч у Турској, након што се испоставило да је на хиљаде њих несвјесно било усмјерено на апликацију за слање порука коју користе они који су организовали војни удар, пренијели су локални медији.
Турска полиција - Фото: AFP
Турска полицијаФото: AFP

Анкара је идентификовала 215.000 корисника апликације "Бајлок", а истрага је спроведена против више од 23.000 људи.

Власти су саопштиле да је већина оних који су под истрагом несвјесно приступило "Бајлоку" преко друге апликације, коју су учесници завјере креирали, док је, с друге стране, издат налог за хапшење програмера који је направио апликацију.

Државни тужилац у Анкари је раније ове седмице изјавио да "Бајлок" остаје један од главних показатеља сарадње са организаторима завјере, али је додао да ће затражити ослобађање око 1.000 осумњичених, уколико против њих не постоје други докази.

Из канцеларије државног тужиоца је саопштено да ће се провјерити случајеви 11.480 осумњичених, који су несвјесно преусмјерени на "Бајлок".

НТВ је пренијела да је ослобођена 161 осумњичена особа у Истанбулу, њих 27 у Анкари, док је у Дијарбакиру ослобођено 14 лица.

Случајеви још 36 особа у покрајини Јалова су и даље предмет поновног разматрања.

Извор: СРНА