latinica  ћирилица
29/12/2017 |  17:55 ⇒ 18:16 | Аутор: РТРС

Источно Ново Сарајево и Трново усвојили буџете за наредну годину (ВИДЕО)

Још двије градске општине Источног Сарајева, Источно Ново Сарајево и Трново, у Нову Годину крећу са усвојеним буџетом. Док је скроман буџет од око 2 милиона марака у изразито неразвијеном Трнову једногласно усвојен, усвајању пет пута већег буџета у Источном Новом Сарајеву успротивио се дио опозиције, СДС, јер тврде да није реалан. Посљедњег радног дана у 2017. буџети су усвојени и у Вишеграду и Рибнику.
Источно Ново Сарајево и Трново усвојили буџете за наредну годину - Фото: РТРС
Источно Ново Сарајево и Трново усвојили буџете за наредну годинуФото: РТРС

Буџет већи од 10 милиона марака за 51.000 КМ за начелника Источног Новог Сарајева Љубишу Ћосића потврда је да је рађено на остварењу властитих прихода и прилива. Ћосић најављује и ребаланс и већи буџет због реализације 21 капиталног пројекта, међу осталим и завршетак Дома здравља, градски трг и реконструкција спортске дворане. У СДС-у буџет сматрају нереалним.

"Сматрам да смо у расподјели средстава ПДВ-а оштећени и борићу се да се то повећа", истакао је Љубиша Ћосић, начелник општине Источно Ново Сарајево.

"Буџет није реалан и општина ће годину завршити са дефицитом од око 700.000 КМ", рекао је Милан Ковачевић, шеф Клуба одборника СДС-а у СО Источно Ново Сарајево.

Од 8,3 милиона пројектованог вишеградског буџета више од милион биће усмјерено у инвестиције, а значајне су и ставке подстицаја за пољопривреду, борце, студенте.

Једногласна подршка буџету у СО Трново, након турбулентне 2017. обећава и политички стабилнију нову годину.

Из буџета од 2 милиона и 24.000 КМ више од 800.000 усмјериће се у капиталне инфраструктурне пројекте.

"Приоритет је запошљавање, што се не види у буџету, али смо на путу да до краја марта запослимо 50 људи", нагласио је Драгомир Гаговић, начелник општине Трново.

Нова радна мјеста очекују се у продатим погонима Фамоса у Трнову. Дијелови некадашње ћилимаре биће прилагођени дрвној преради, а на помолу је и запошљавање жена у текстилној индустрији.

Опширније погледајте у прилогу: