latinica  ћирилица
29/12/2017 |  19:23 ⇒ 30/12/2017 | 08:02 | Аутор: РТРС

Истекао рок за примјену арбитраже; хоће ли Словенија почети кажњавати хрватске рибаре? (ВИДЕО)

Крај године није донио крај спору Хрватске и Словеније о граници у Пиранском заливу или за Хрвате Савудријској ували. Данас је истекао рок од шест мјесеци за примјену арбитражне одлуке о овом граничном спору, а нити једна страна не одустаје од своје политике.
Пирански залив (Фото: dnevnik.ba) -
Пирански залив (Фото: dnevnik.ba)

Премијер Хрватске Андреј Пленковић, прије шест мјесеци када је арбитражни суд донио одлуку,рекао је да она за Хрватску ни на који начин није обавезујућа.

Шест мјесеци касније, реторика је иста, а стање на терену непромијењено. Да се грађане ишта пита, каже хрватски рибар Ецио Коцијанчић', проблема не би било. И данас га је дочекала словеначка полиција, потом упозорила, а он је свој посао наставио радити.

“Они раде свој посао, као и ми наш. Нису ни они криви, политика је ту у питању”, каже Ецио.

Да се одлуке са папира не преносе на терен, потврђују и други рибари. Јутрос су се вратили у луку, али не због полиције, него због слабог улова.

“Увијек долазе ако радимо. Контролишу нас, гледају, ко смо и шта смо, и кажу да смо у њиховом мору. Наша полиција буде ту у близини и ми наставимо нормално да радимо”.

Док рибари свој посао поштено раде, државе званично размјењују само дипломатске ноте. Загреб је још јуче Љубљану позвао да се суздржи од једностране примјене мјера. Словенија је данас узвратила са двије – позивом на разговор о имплеменацији пресуде и “протестом” због више од хиљаду случаја кршења граничне линије.

И док је на мору напето, на копну хрватска и словеначка полиција сарађује сасвим нормално. Проблема не види ни хрватска власт.

“Састанци хрватских политичара са грађанима у пограничним зонама су нешто што редовито ради хрватска полиција. Тако се одржавају састанци и са рибарима. Никаквих посебних упута ту нема и они нормално раде свој посао”, истиче Давор Божиновић, министар унутрашњих послова Хрватске.

Пошто је рок од шест мјесеци за примјену одлуке истекао, словеначки полицајци већ од сутра могли би хрватске рибаре кажњавати са 420 или највише 4.000 евра.

Иако су се Плековић и Церар састајали чак девет пута о овом питању, рјешења нема ни на видику.

Напету ситуацију помно прате и из Брисела, а једина “предност” Словеније у овом спору је то што Хрватској може задати нове политичке ударце – блокирати увођење евра или улазак у шенген зону што би могло имати велике посљедице за хрватски туризам.