latinica  ћирилица
29/12/2017 |  20:21 ⇒ 30/12/2017 | 13:35 | Аутор: РТРС

Брадара неће сазвати сједницу Дома народа ФБиХ за викенд

Предсједавајућа Дома народа Федерације БиХ Лидија Брадара саопштила је да неће сазвати сједницу овог дома предстојећег викенда, ради разматрања буџета за 2018. годину, те да је на то утицао развој догађаја на политичкој сцени ФБиХ укључујући и прегласавање хрватских посланика у Представничком дому.
Дом народа Парламента ФБиХ - Фото: СРНА
Дом народа Парламента ФБиХФото: СРНА

"Иако потпуно свјесна важности доношења буџета ФБиХ за 2018. годину, водећи се начелом одговорности као и поштовања процедура одржавања и доношења аката прво у Представничком, а потом у Дому народа, а у консултацијама са колегама потпредсједницима одлучила сам да не сазвовем сједницу Дома народа Парламента ФБиХ предстојећег викенда", навела је Брадара.

Она је саопштила да развој догађаја на политичкој сцени ФБиХ укључујући и прегласавање хрватских посланика у Представничком дому Парламента ФБиХ у којему су учествовали и посланици СДА нису оставили времена ни простора за доношење буџета ФБиХ до краја календарске године.

У одговору на позив премијера ФБиХ Фадила Новалића да током предстојећег викенда буде одржана сједница и усвојен буџет, Брадара напомиње да су делегати ХДЗ-а БиХ своје опредјељење показали доношењем буџета у законском року у кантонима у којима су дио владајуће већине.

"Опредијељеност за такав развој догађаја показали смо и на нивоу ФБиХ усвајањем Нацрта буџета 7. децембра, односно остављајући довољно времена и простора за доношење приједлога буџета за идућу годину", нагласила је Брадара.

У саопштењу се подсјећа да буџет ФБиХ може бити усвојен само уколико га потврде оба дома Парламента ФБиХ.

"Развој јучерашњих догађаја у Представничком дому не даје нам наду да би овај Дом могао осигурати потребну већину током викенда, уз начела поштовања договора и партнерских односа странака владајуће већине", напомиње Брадара.

Она додаје да се без обзира на чињеницу да сједнице Дома овог викенда неће бити настављају стални разговори ради превазилажење постојећих проблема у погледу парламентарне већине као и проналаска рјешења у најкраћем могућем року на начин да ниједна категорија становника - корисника буџета ФБиХ не трпи штету.

Извор: СРНА