latinica  ћирилица
29/12/2017 |  21:30 ⇒ 22:27 | Аутор: РТРС

Приједор: Ретроспективна изложба Далибора Поповића Микше

У Галерији `96 у Приједору вечерас је отворена ретроспективна изложба Далибора Поповића Микше прерано преминулог умјетника - академског сликара, мултиинструменталисте, текстописца и фронтмена приједорског бенда "Тату".
Приједор: Ретроспективна изложба Далибора Поповића Микше - Фото: СРНА
Приједор: Ретроспективна изложба Далибора Поповића МикшеФото: СРНА

Директор Галерије Тихомир Илијашевић навео је да је ова изложба била договорена са аутором прије његове изненадне смрти и то за крај године.

"И ево вечерас његових радова и изложбе која је због оваквих околности и много обимнија него што је било планирано, а ријеч је о ретроспективи Микшиног стваралаштва. Изложени су сви радови који су били доступни", рекао је Илијашевић.

Он је додао да је на изложби лако уочити три сликарске фазе аутора у области акварела и то класичан приступ, па онда и поетичан.

"У трећој, најквалитетнијој фази Микша је своје аквареле прочистио, свео на пар потеза и у свега неколико тонова, а при томе је испоштовано и једно изузетно правило, а то могу само даровити - умјетност не смије бити досадна", истакао је Илијашевић.

Далибор Поповић Микша рођен је у Загребу 1980. године. Свирао је гитару и саксофон, а бавио се и сликарством. Академију ликовних умјетности завршио је у Бањалуци у класи професора Радомира Кнежевића.

Био је члан музичке групе "Тату" од њеног оснивања 1995. године у Приједору.

Изненада је од срчаног удара преминуо 13. октобра у Београду, гдје је са породицом живио и радио посљедњих година.

Изложба Микшиних акварела, која је вечерас побудила велико интересовање Приједорчана свих генерација, биће отворена до 25. јануара.

Извор: Срна