latinica  ћирилица
31/12/2017 |  13:17 ⇒ 13:26 | Аутор: РТРС

БиХ губи милионе због опструкција изградње зграде ИДДЕЕА у Бањалуци

Савјет министара БиХ већ двије године опструише изградњу објекта ИДДЕЕА у Бањалуци, при чему се за сваки мјесец опструкције плаћају десетине хиљада КМ. За двије године је већ настала штета од милион КМ, а за сваки наредни мјесец се губи преко 25.000 КМ, потврђено је за Српску инфо из више извора у Савјету министара.
Адил Османовић и Денис Звиздић  (Фото:srpskainfo.com) -
Адил Османовић и Денис Звиздић (Фото:srpskainfo.com)

Градња објекта планирана је у Бањалуци, на локацији бивше касарне Траписти 1 у Улици Илије Гарашанина. У питању је бивша војна имовина.

- Још стратегијом развоја ИДДЕЕА из 2009. године коју је усвојио Савјет министар планира се изградња наведеног објекта, а како наводи у извјештају Канцеларије за ревизију институција БиХ. Још у јулу 2010. године Комисија Савјета министара донијела је Одлуку о изузимању од забране располагања војном имовином. Проведена је комплетна законска процедура и извшено је укњижавање овог земљишта на Републику Српску, посредством Републичке дирекције за обнову и изградњу. Влада Републике Српске је својом одлуком додијелила право градње ИДДЕЕА, без накнаде на парцелама од величине око 17.329 квадрата - каже саговорник Српске инфо.

Дакле, БиХ је бесплатно добила парцелу удаљену пар километара од центра Бањалуке на којој се треба градити наведени објекат. Извршено је пројектовање објекта, те је добијена грађевинска дозвола у новембру 2014. године, која је плаћена из буџета БиХ око 1,3 милиона КМ.

У буџету БиХ за 2015. годину овај пројекат је законом дефинисан као вишегодишњи капитални и одмах након усвојеног буџета покренут је поступак набавке у изградњи овог објекта. Међутим, у новембру 2015. године се незаконито обуставља тендер. Уред за ревизију у финансијском извјештају ИДДЕЕА за 2015. годину даје мишљење са резервом за ИДДЕЕА због незаконитог поступка обуставе изградње овог објекта.

- Од 2015. године се на све начине покушава обуставити изградња наведеног објекта у Бањалуци и то од стране министра цивилних послова Адила Османовића и СДА, а Савез за промјене то нијемо посматра, при чему ни СДС ни ПДП ни НДП не чине нити један корак да се инвестира у Бањалуку - каже саговорник из Савјета министара.

Уз разноразне изговоре се покушава обуставити инвестиција у Бањалуци. Прво је директор ИДДЕЕА Несими, када је донио незакониту одлуку да обустави тендер за изградњу објекта тврдио да је у питању превелики објекат. Спорно је што је господин Несими претходно у току 2014. и 2015. године, када се пројектовао наведени објекат био помоћних директора ИДДЕЕА и он је лично одредио димензије наведеног објекта.

Даље се у више наврата тврдило да нису ријешени имовинско-правни односи. Уговор којим су засновани имовинско-правни односи између Републике Српске и ИДДЕЕА је добио сва позитивна мишљења укључујући и мишљење Правобранилаштва БиХ, што потврђује његову законитост. Својим актом од 5.9.2017 Правобранилаштво БиХ је експлицитно констатовало да су ријешени имовинско правни односни законито на предметној локацији бивше војне касарне.

ИДДЕЕА је покушала да наведе да је предметна локација на плавном подручју. Међутим, Град Бањалука својим актом од 10.11.2017 је у потпуности демантовао ИДДЕЕА и експлицитно навео да није у питању плавно подручије.

ИДДЕЕА покушава да се оправда чињеницом да на име Агенције није издато право рушења објеката који се налазе на тој локацији.

- Иако је грађевинска дозвола за рушење номинално издата на Републичку дирекцију за обнову и изградњу Репблике Српске, цијена грађевинске дозволе од стране Града Бањалука је умањена за износ бивших војних објеката који се налазе на тој локацији, тако да су ови објекти де факто третирани као објекти ИДДЕЕА. ИДДЕЕА је већ добила ове објекте, а директор Нанић ништа не подузима, него чека - каже саговорник Српске инфо и додаје да умјесто да неодложно ради, ИДДЕЕА је на захтјев министар Османовића припремила Информацији за Савјет министара у којој се предлаже куповина новог објекта или локације за изградњу.

На овај начин би се учинила вишемилионска штета буџету. Министарство финансија и трезора БиХ је у више наврата упозоравало ИДДЕЕА да морају вршити своју законску обавези и почети изградњу објекта, те да ће се направити вишемилионска штета. ИДДЕЕА се на наведено оглушава, те се тендер не објављује.

Супротно својим обавезана, ИДДЕЕА закупљује додатних 220 квадрата у Медицинској електроници за израду пасоша од септембра 2017 године. Иако ИДДЕЕА по закону није надлежна да прави пасоше, закупљен је додатни простор који је у 2017. години већ плаћен 18.000 КМ иако се у њему ништа не налази.

Због свега наведеног није покренута инвестиција у Бањалуци која је могла да запосли десетине радника. Представници Савеза за промјене ово нијемо посматрају, док Османовић на све начине покушава да доведе до ситуације да се овај објекат не гради. Супротно томе, покушава се купити нови објекат или се покушава купити локација да се гради нови објекат. Обје ове варијанте ће проузроковати вишемилионску штету за буџет.

С обзиром да је већ плаћена грађевинска дозвола, буџетом је предвиђено да се за овакав објекат издвоји за изградњу око 1.600 КМ по квадрату. Уколико се одустане од изградње и одлучи за куповину, а с обзиром на тржишне цијене у Бањалуци, најмање ће се утрошити 3.000 КМ по квадрату, па ће се додатно морати улагати у реконструкције, а изгубиће се грађевинска дозвола, што чини штету већу од 1,5 милиона КМ, а моћи ће се купити дупло мање квадрата објекта.

Ако се, пак, буде тражила нова парцела, она ће се морати платити, па ће се поново морати пројектовати и плаћати нова дозвола, а важећа ће пропасти. У овом случају штета је већа од три милиона КМ. Сада се поставља питање чији је интерес да се упропасти изградња овог објекта и зашто се грађани доводе у ситуацију да плаћају штете. Неспорна одговорност је на директору ИДДЕЕА Нанићу, али је питање да ли он ради по налозима министра цивилних послова Османовића.

Извор: Српска инфо