latinica  ћирилица
31/12/2017 |  14:06 | Аутор: РТРС

Страни инвеститори повукли скоро милијарду долара из Русије

Страни инвеститори повукли су скоро милијарду долара из Русије у 2017. години.
Русија (Фото: Sputnik/Konstantin Chalabov) -
Русија (Фото: Sputnik/Konstantin Chalabov)

При томе је навећи одлив капитала регистрован у децембру, у очекивању нових санкција САД против Москве.

Страни инвеститори су повукли 900 милиона долара из Русије у овој години, а темпо повлачења капитала се убрзао уочи Нове године, пошто је само у седмици прије Божића повучено 126 милиона долара, према процјенама "Бенк ов Америка Мерил Линч" (БАМЛ) које преноси руски лист Комерсант.

"То су најгори подаци у периоду антируских санкција", оцјењује тај лист, алудирајући на период од 2014. године када су Русији уведене међународне санкције због припајања Крима Руској Федерацији.

Страни инвеститори су у 2017. годину ушли "очекујући укидање санкција и ублажавање геополитичких тензија под администрацијом америчког предсједника Доналда Трампа", каже директор инвестиционог одјељења Рајфајзен капитала, Владимир Веденејев.

Аналитичари, међутим, сматрају да је повратак инвеститора на руско тржиште могућ, ако нове санкције не буду тако штетне као што се прогнозира.

Упркос негативним перспективама у погледу страних инвестиција, међународни економисти предвиђају да ће раст руске привреде износити 2,0 одсто у наредној години.

Извор: Танјуг