latinica  ћирилица
31/12/2017 |  15:20 | Аутор: РТРС

Кампања тражења инвеститора биће усмјерена на Аустрију

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић најавио је за 2018. годину кампању тражења инвеститора у сектору воћа и поврћа која ће бити усмјерена према аустријском тржишту, те наставак активности на успостављању система е-регистрације пословања.
Златан Клокић - Фото: СРНА
Златан КлокићФото: СРНА

Клокић је у интервјуу Срни подсјетио да је у 2017. години био успјешан пројекат ове кампање, рађене по методологији Свјетске банке фокусиране на њемачко тржиште.

Према његовим ријечима, систем е-регистрације пословања омогућиће привредним субјектима једноставан и сигуран поступак уласка на тржиште, значајно бржу процедуру инвестирања у Републици Српској, те ефикасно и транспарентно пружање услуга путем електронске регистрације, услуга издавања сертификованог дигиталног потписа, печата и жига.

Клокић је подсјетио да је увођењем једношалтерског система регистрације пословних субјеката као једног од параметара битних за пословање спроведена реформа регистрације пословања, а да је резултат тога значајно смањење трошкова, процедура и дана потребних за регистрацију.

Као резултат, Клокић је истакао и повећан број новорегистрованих пословних субјеката, те наставак тог тренда у наредном периоду.

Он је навео да је у плану и оснивање представништва Републике Српске на Кипру када за то буду створени сви услови.

"Шеф Представништва Српске на Кипру Ефстратиос Валтоудис је у обавези да створи све претпоставке да представништво може да функционише. Ми вјерујемо да ће интензивно почети са радом у наредној години", рекао је Клокић.

Он је навео да представништва Српске чине веома битну компоненту представљања Републике Српске на међународном плану и свих њених потенцијала, те да је за проширење такве мреже неопходно дјеловање на више страна и стратешких праваца.

Министар Клокић сматра да има разлога за задовољство постигнутим резултатима у овој години, јер је ово Министарство уложило доста напора и труда да реализује одређене пројекте у смислу привлачења инвестиција и стварања повољне привредне климе.

Он је напоменуо да у оквиру Програма постинвестиционе подршке инвеститорима у Српској Министарсто има интензивну сарадњу са 26 општина које су укључене у сарадничку мрежу.

"У склопу наведеног програма представници Министарства су обишли 40 привредних субјеката, идентификовали проблеме у пословању и приступили њиховом рјешавању. Ријеч је углавном о групи малих и средњих предузећа која тренутно запошљавају укупно 3.687 радника и њихове инвестиције су веће од 160 милиона КМ", додао је Клокић.

Он је навео да те компаније послују у секторима као што су дрвна индустрија, пољопривреда и производња хране, метална индустрија, индустрија текстила, коже и обуће, хемијска индустрија, аутоиндустрија, трговина, туризам и услужне дјелатности.

Клокић је навео да су, осим домаћих, инвеститори у тим компанијама и из Италије, Аустрије, Хрватске, Србије, Словеније и Пољске.

Када је ријеч о унапређењу законске регулативе, Клокић је напоменуо да је усвојен нацрт Закона о страним улагањима, а да је у процедури закон чије усвајање се очекује у скоријем периоду, јер представља "користан алат за регулисање и привлачење страних инвестиција".