latinica  ћирилица
31/12/2017 |  18:18 ⇒ 01/01/2018 | 16:25 | Аутор: РТРС

Улазак у Нову годину слави се широм планете (ВИДЕО)

Улазак у Нову годину слави се широм планете, уз ватромете и посебне мјере опреза.
Нови Зеланд-Нова година (Фото: flickr.com) -
Нови Зеланд-Нова година (Фото: flickr.com)

У 13 часова, Нова година је стигла у дијелове Русије, а у 16 часова у Јапан и Јужну Кореју, затим, Хонг Конгу, Кини, Сјеверној Кореји, Сингапуру, Филипинима. У Њемачкој ће највеће новогодишње манифестације бити у Берлину, а централни догађај, према традицији, код Бранденбуршке капије. У граду су постављени бетонски блокови и различите препреке, а очекује се да ће прослави на отвореном присуствовати више стотина хиљада људи. Њемачка канцеларка Ангела Меркел поручила је у свом новогодишњем обраћању да ће кренути у рјешавање све већих друштвених подјела. 

"Свијет нас неће чекати, морамо створити услове сада како би осигурали напредак Њемачке у наредних 10-15 година. Њемачка ће просперирати само уколико успјех буде служио свим људима, побољшавао и обогаћивао наше животе", поручила је њемачка канцеларка Анегела Меркел.

У Француској је током новогодишњих прослава распоређено додатних припадника снага безбједности, укупно 140.000. Током празника у Москви је ангажовано 45.000 полицајаца, припадника Федералне службе безбједности, Националне гарде и приватног обезбјеђења. Предсједник Русије Владимир Путин је у својој новогодишњој честитки становницима Русије пожелио успјех и напредак, као и промјене набоље у свакој породици.

"На прагу је Нова 2018. година. Наравно, овај празник долази нам сваке године, али га свеједно доживљавамо као нови, добар и жељени. Вјерујемо да ће се све што пожелимо у том тренутку, све наше наде испунити", истакао је предсједник Русија Владимир Путин.

Полиција у Њујорку посебно је обучила своје припаднике како би могли да зауставе могуће самоубилачке нападе током дочека Нове године на Тајмс скверу. Тамо ће бити, како се очекује, око два милиона људи, међу њима и много страних туриста. Први јануар ће посљедњи дочекати у Америчкој Самои и на острву Нијуе у јужном Пацифику. Код њих ће 2018. година, према средњоевропском времену, стићи тек сутра.