latinica  ћирилица
31/12/2017 |  19:02 | Аутор: РТРС

Истрага о Праљковој смрти није показала како је дошао до отрова

У Хагу је затворена истрага поводом смрти генерала Хрватског вијећа одбране /ХВО/ Слободана Праљка, коју је иницирао Хашки трибунал, а судећи према закључцима истраге и даље није расвијетљено како је Праљак дошао до отрова.
Слободан Праљак - Фото: РТРС
Слободан ПраљакФото: РТРС

Истрагу је водио судија Хасан Б. Џелоу, главни судија Гамбије и бивши тужилац Међународног кривичног суда за Руанду и механизма за међународне кривичне судове.

Његови стручни закључци прослијеђени су Регистрару који их је даље прослиједио релевантним институцијама у оквиру УН, саопштено је на сајту Хашког трибунала.

Како Џелоу наводи, његов преглед није показао никакве рупе нити мане у законским оквирима Суда у Хагу, а по питању третирања притворених лица у јединици за притвор УН и просторијама Суда. Стога, он не предлаже никакве измјене правила и прописа Хашког трибунала.

Он је препоручио неколико мјера везаних за претраживање претворених лица, укључујући и њихове собе, као и курсеве за обуку особа за сигурност.

Препоручио је и наставак пружања медицинске и психолошке помоћи затвореницима који су укључени у догађаје од 29. новембра.

Џелоу је истакао да је немогуће легално купити калијум цијанид унутар затвора, којег је Праљак попио у судници.

"Калијев цијанид се може пренијети у облику праха или отопити у води. Количина калијум цијанида потребна за израду смртоносне дозе износи од 200 до 300 милиграма, што је једнако величини за једну таблету", појаснио је Џелоу, те додао како није могуће навести како је Праљак дошао до отрова.

Према закључцима овог судије, континуирана кривична истрага под холандским властима могла би расвијетлити како се отров нашао у Праљковим рукама.

Он је рекао да је важно напоменути да особље притворске јединице или особље Међународног суда није имало доступне обавјештајне информације које би указале на то да је Праљак посједовао отров. Да је таква обавјештајна инфорамција била доступна, биле би могуће даље инвазивне мјере", наводи судија Џелоу.

Међутим, како је рекао, чак и да су такве обавјештајне информације биле доступна, природа и количина отрова били су такви да је лако могао остати неоткривен чак и кроз најзахтјевније претраге особа, станица и других подручја.

"Мала величина предмета, ограничења у правилима о наметљивим претраживањима и природа опреме за скрининг доступне у притворској јединици и просторијама Трибунала, допринијели су отежавању откривања кријумчарења", сматра Џелоу.

Некадашњи командант Главног штаба Хрватског вијећа одбране /ХВО/ генерал Слободан Праљак је током изрицања пресуде 29. новембра попио отров, након чега је превезен у болницу, гдје је преминуо.

Извор: СРНА