latinica  ћирилица
02/01/2018 |  09:29 ⇒ 09:33 | Аутор: РТРС

Сеул понудио дијалог Пјонгјангу

Јужна Кореја је понудила да одржи преговоре са Сјеверном Корејом о "пат позицији" у вези са програмом оружја Пјонгјанга, пренијели су јужнокорејски медији.
Сеул - Фото: илустрација
СеулФото: илустрација

Позив на преговоре услиједио је дан након што је сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ун изјавио да је Пјонгјанг отворен за преговоре, али и то да ће наставити са масовном производњом нуклеарних глава.

Корејски министар за уједињење Чо Мјонг Гјон изјавио је да се о понуди преговора на највишем нивоу разговарало са Вашингтоном, док је одржавање заједничких војних вјежби САД и Јужне Кореје одгођено до завршетка Зимских олимпијских игара у јужнокорејском граду Пјонгчанг.

"Искрено се радујемо директном разговору са Пјонгјангом о интересима обје стране, као и учешћу Сјеверне Кореје на Зимским олимпијским играма у Пјонгчангу", рекао је Чо.

Чо је додао да је Влада Јужне Кореје отворена за разговор са Сјеверном Корејом, неовисно о времену, локацији и форми разговора.

Корејски министар је изјавио да очекује да ће се разговори одржати у пограничном насељу Панмунџом и да ће бити усредсређени на учешће Сјеверне Кореје на Олимпијади, али да ће се стране дотаћи и других питања, укључујући денуклеаризацију Пјонгјанга.

Уколико разговори почну у уторак, 9. јануара, биће то први такав дијалог још од децембра 2015. године.

Тензије око нуклеарног и балистичког програма Сјеверне Кореје расту, усљед кршења резолуција Савјета безбједности УН, уз ратоборну реторику Вашингтона и Пјонгјанга, који заједничке војне вјежбе САД и Јужне Кореје види као припреме за рат.

Извор: Срна