latinica  ћирилица
02/01/2018 |  09:44 ⇒ 19:31 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Народна скупштина и даље најефикаснија законодавна институција (ВИДЕО)

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић најављује да ће Скупштина у овој години, која је и изборна, доносити системске законе и изражава наду да се политичка борба неће на ружан и деструктиван начин са предизборних скупова преносити у парламент.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истиче да је парламент Српске најефикаснија законодавна институција у БиХ, па и у окружењу, када је ријеч о усвајању законских аката и тематских цјелина, те да су у 2017. години усвојена 53 закона.

Чубриловић у интервјуу Срни наводи да је Народна скупштина Републике Српске у 2017. години одржала 11 сједница, од чега седам редовних и четири посебне, а укупно је засједала 38 дана.

"Када је ријеч о законодавном дијелу, Народна скупштина усвојила је 53 закона, од чега 42 планирана Програмом рада и 12 мимо Програма. У 2017. години Скупштина је реализовала 59 тематских цјелина", прецизира Чубриловић.

Поређења ради, каже Чубриловић, Парламентарна скупштина БиХ у 2017. години усвојила је пет закона и 27 осталих акта, док је Представнички дом Парламента Федерације БиХ усвојио 35 закона и 20 осталих аката.



"Народна скупштина Србије усвојила је 86 закона и 62 одлуке, док је Хрватски сабор усвојио 62 закона и 193 одлуке.

И ови упоредни показатељи говоре да смо, када је ријеч о раду парламената у БиХ, али и у окружењу, имали најбоље резултате и у 2017, као и у свим претходним годинама", наводи Чубриловић и оцјењује да парламент, ипак, може још ефикасније да ради.

Према његовом мишљењу, дио посланика у Народној скупштини је у 2017. години био веома конструктиван, али је било и оних који су покушали да злоупотребе парламентарну демократију улагањем сталних приговора, константних, понекад и бесмислених или увредљивих реплика.

"Најбољу оцјену за њихов рад даће бирачи, односно они који су посланицима дали мандат да у парламенту заступају њихове интересе. Видјећемо како ће и ко од њих добити још један мандат у Народној скупштини, јер ће на општим изборима свачији рад, па и посланика, доћи на оцјењивање", поручује Чубриловић.

Он оцјењује да није било лако, у политичком, а ни у организационом смислу, руководити Народном скупштином, када се није знало ко сутра заступа коју политичку идеју, али и ко гдје сједи у пленарној сали.

Према његовим ријечима, Народна скупштина Републике Српске одржала је сједнице, усвојила законе и није дозволила блокаду у свом раду.

"Лично сматрам да је пољуљан углед оних који су звиждали и покушали да блокирају рад парламента.

Не спорећи никоме легитимно право политичке борбе, сматрам да је опозиција имала лошу процјену када је прибјегла том методу, јер народ не воли хаос, неред и посебно не воли када неко силом покушава да омогући институције да функционишу", истиче Чубриловић за Срну.

Коментаришући тврдње опозиције да су прекршени закони и Пословник о раду Народне скупштине због хитне процедуре приликом усвајања буџета Српске за ову годину, Чубриловић објашњава да није прекршена ниједна процедура, нити Пословник и подсјећа да је од 2008. године до данас буџет само два пута ишао у процедуру - прво у нацрту, а потом у приједлогу.

"Много је важније да су буџет Српске и економска политика усвојене на вријеме и да се није ишло на привремено финансирање. Опозиција није у праву када тврди да су процедуре прекршене", наглашава Чубриловић.

Када је ријеч о посљедњих десет година, подсјећа он, само два пута - и то 2012. и 2016. године, буџет је у процедуру ишао прво у нацрту, а по хитној процедури је усвојен 2007, 2010, 2013, 2014. и 2015. године.

"Након ових статистичких података, јасно је да опозиција није имала адекватан аргумент за неучествовање у раду Народне скупштине", сматра Чубриловић.

Он напомиње да Влада и Народна скупштина Републике Српске усаглашавају програм рада на почетку године и да динамика рада парламента, углавном, зависи од темпа извршне власти која законодавцу доставља законе и друге акте.

"Пратили смо ту динамику на прави начин и сједнице су заказиване чим би добили довољно материјала потребних за то", наводи предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Сарадњу Народне скупштине са парламентима у окружењу Чубриловић оцјењује као одличну.

"Недавно сам боравио у парламенту Мађарске, прије тога у парламентима италијанских и аустријских регија, у парламенту Санкт Петербурга и многим другим.

Прошлог мјесеца, потписан је Меморандум о сарадњи служби Народне скупштине Републике Српске и Скупштине Аутономне Покрајине Војводина. Наравно, потребно је нагласити изврсну сарадњу са Народном скупштином Србије", истакао је Чубриловић.

Он каже да ће Народна скупштина у овој години, која је и изборна, доносити системске законе и изражава наду да се политичка борба неће на ружан и деструктиван начин са предизборних скупова преносити у парламент.

"Постоји стара пословица која каже да онај ко има аргументе нема потребу да виче кад говори, а Народна скупштина јесте мјесто у ком се води демократска битка укрштањем аргумената.

Надам се да ће то бити најјаче оружје свих учесника избора и да ћемо успјешно окончати мандат деветог сазива Народне скупштине", рекао је Чубриловић у интервјуу Срни.