latinica  ћирилица
02/01/2018 |  15:51 ⇒ 03/01/2018 | 10:02 | Аутор: РТРС

Српска једина у БиХ у Нову годину ушла са усвојеним буџетом (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске једини је Парламент у БиХ који је у нову годину ушао са усвојеним буџетом. Предсједник Парламента Недељко Чубриловић изјавио је за Срну да је ријеч о најефикаснијој законодавној институцији у БиХ и окружењу, по броју усвојених законских аката. Издвајамо најважније!
Парламент Српске - Фото: РТРС
Парламент СрпскеФото: РТРС

53 закона и 59 тематских цјелина. Ово је резултат 11 скупштинских засједања. Најважнији акти - буџет за сљедећу годину и Програм економских реформи до 2020. године донесени су још половином децембра. Тако је Парламент Српске први и једини у БиХ, који је у нову годину ушао са кључним економским документима. 

"Много је важније да су буџет Српске и економска политика усвојене на вријеме и да се није ишло на привремено финансирање. Опозиција није у праву када тврди да су процедуре прекршене", рекао је предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић. 

Једини Закон који је ујединио два блока био је - о Фонду солидарности за лијечење дјеце у иностранству. Законско рјешење, које је у скупштинску процедуру упутио предсједник Републике, најмлађима који не могу добити потребну здравствену заштиту у домаћим, и установама са којима Фонд има уговор, омогућиће лијечење у иностраним здравственим центрима.

"Оно што смо учинили јесте да смо обавезали Буџет Републике Српске и буџете општина да издвајају један проценат средстава својих прихода, како буде растао буџет рашће и приходи. Обавезали смо да приликом набавке службених аутомобила у јавном сектору пет одсто мора да се плати у Фонд", истакао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

А на приједлог предсједнице Владе, скупштина је усвојила Закон о дјечијој заштити. Матерински додатак од 405 КМ за све незапослене мајке, 12 до 18 мјесеци, нова је законска обавеза. 

"Увођење материнског додатка је приједлог предсједнице Владе Републике Српске, која је као жена и мајка препознала осјетивост. Изнаћи ћемо средства”", изјавио је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић.

Продаја Рудника жељезне руде Љубија остаће упамћена као једина тачка, у којој није било сагласности владајуће коалиције. Изостала је подршка ДНС-а, због чега одлука о продаји није усвојена, па ће акције Љубије на берзу. 

"Штета је што прошле године није искоришћена добра понуда и остварена продаја за 157 милиона КМ, што би по вриједности била трећа приватизациона трансакција, након 'Телекома Српске' и нафтне индустрије", нагласио је министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић.

Значајна је Резолуција парламента, којом се супротставила књижењу касарне Велики Жеп, у Хан Пијеску, на БиХ. Резолуцијом о заштити уставног поретка и војној неутралности, Република Српска будући статус координисаће са Србијом, и остаће неутрална до евентуалног референдума.