latinica  ћирилица
02/01/2018 |  18:07 ⇒ 20:44 | Аутор: РТРС

Србија своју пољопривреду развија примјеном нових технологија (ВИДЕО)

Србија своју пољопривреду развија примјеном нових технологија. Уз подршку Европске уније, пројектом Института "Биосенс" из Новог Сада, пољопривредници имају бољи увид у стање усјева, квалитет земљишта и метеоролошке податке. Србија, једина ван Европске уније, има бесплатан приступ свим подацима програма Сентинел, за сателитско снимање Земље.
Србија - пољопривреда - Фото: РТРС
Србија - пољопривредаФото: РТРС

Група научника пројектом "Антарес" најбољим у конкуренцији 200 организација из цијеле Европе обезбиједила је 28 милиона евра.14 милиона евра су бесповратна средства Европске уније, а друга половина национално суфинансирање.

У дигиталном катастру се бирају парцеле и формира дигитално имање.Затим се на парцеле уносе културе које могу и да се дијеле ако један усјев није на цијелој површини. Пољопривредницима омогућује рационалније планирање и ефикаснију производњу. Властима у земљи са 3,5 милиона хектара обрадиве површине дигитална књига поља користи при изради правовремених мјере аграрне политике. 

"Изградња нове зграде института у кампусу Универзитета у Новом Саду уз набавку најсавременије научноистраживачке опреме сврстава Биосенс у Европске центре научне изврсности за напредне технологије у области одрживе пољопривреде и безбједности хране", рекао је покрајински секретар за пољопривреду,шумарство и водопривреду Вук Радојевић.

Институт је најуспјешнији учесник из Србије у ФП7 програму и Хоризонту 2020 са 10 милиона евра бесповратних инвестиција, а до сада је омогућио и 1,7 милиона евра бесповратних инвестиција у 13 малих и средњих предузећа.

Србија је, уз ове пројекте, почела користити и предприступна бесповратна средства Европске уније ИПАРД фондова.