latinica  ћирилица
02/01/2018 |  21:57 | Аутор: РТРС

САД позивају на хитне састанке у УН због Ирана

Сједињене Америчке Државе позивају Савјет безбједности УН и Савјет за људска права УН да одрже хитне састанке о Ирану, гдје је више од 20 особа погинуло, а стотине ухапшено у вишедневним демонстрацијама.
Нереди у Ирану - Фото: Screenshot
Нереди у ИрануФото: Screenshot

"УН морају да се огласе о том питању", сматра америчка амбасадорка у УН Ники Хејли.

Она је додала да ће САД затражити да се хитни састанци одрже у наредним данима, пренео је АП.

Истовремено, Бијела кућа позвала је руководство Ирана да поштује право својих грађана на демонстрације.

"САД подржавају ирански народ и озивају режим да поштује основна права својих грађана да мирно изразе своју жељу за промјенама", рекла је новинарима портпаролка Бијеле куће Сара Сандерс.

Како је раније пренијето, Хејли је негирала да протестима у Ирану управљају стране силе, истакавши да су они спонтани, те је поздравила храброст демонстраната.

Након што је прочитала постове на друштвеним мрежама, које су написали учесници протеста, Хејли је одбацила тврдње иранских лидера да су протесте организовали непријатељи Ирана, преноси Ројтерс.

Током протеста који трају већ шест дана погинуло је више од 20 особа, док је више стотина ухапшено,

Демонстрације су почеле због тешке економске ситуације, али неки демонстранти узвикују пароле против владе и врховног лидера Ајатолаха Али Хаменеија.

"Сви знамо да је то комплетна бесмислица. Демонстрације су апсолутно спонтане. Они су виртуално у сваком граду у Ирану. То је прецизан опис људи који су дуго угњетавани и који су се побунили против својих диктатора", рекла је Хејли.

Извор: Танјуг