latinica  ћирилица
03/01/2018 |  15:10 ⇒ 04/01/2018 | 08:21 | Аутор: РТРС

Дураковић покушава да подигне тензије у Сребреници? (ВИДЕО)

За 9. јануар, када Српска слави Дан Републике, Ћамил Дураковић, представник Покрета "Одговор" у Сребреници сазвао је скуп пробошњачких удружења, о грађанским слободама повратника.
Сребреница, удружења - Фото: РТРС
Сребреница, удружењаФото: РТРС

За Србе у Сребреници, то је провокација и покушај дестабилизације.

Класична провокација и покушај подизања нових тензија у Сребреници - овако начелник Младен Грујичић коментарише најаву Ћамила Дураковића да у овој општини 9. јануара организује скуп.

- Све је усмјерено против Српске, Дана Републике и српског народа. Оно што треба Бошњацима, а није учињено, јесте отварање нових радних мјеста - казао је Грујичић.

Дураковић тврди да није ријеч о провокацији, али да одржавање скупа 9. јануара има симболику. У РС, каже, живи 150.000 несрба, који имају право да се окупљају и изражавају своју вољу.

- Иницијатива која нема за циљ провоцирати никога, а о деветом јануару рекао је уставни суд и донио одлуку - наводи Дураковић.

О 9. јануару све је речено на референдуму, одговара Грујичић.

Ипак за Дураковића, овај празник је нелегитиман, а организовање овог скупа легитимно право.

- Демократски, легално, и то је наше право. Ипак, сложићете се да сваки народ у БиХ има право да прославља и слави дан који жели. Је ли тако? Па немам ништа против тога, овдје није ријеч о народу него о институцијама. Не може се десити да енитет негира државу и пресуду уставног суда БиХ - наводи Дураковић.

За потпредсједника СО Радомира Павловића ово је предизборни скуп у коме Дураковић жели да се позиционира познатим ставовима дестабилизације и подизања тензија.

Он тврди да је ово покушај дестабилизације.

Захтјев за одржавање скупа пробошњачких удружења у Сребреници 9. јануара, до сада није поднесен Полицијској управи у Зворнику.