latinica  ћирилица
03/01/2018 |  21:20 ⇒ 04/01/2018 | 08:13 | Аутор: РТРС

Осумњичен за криминал, а руководи Агенцијом за форензику БиХ (ВИДЕО)

У Кантоналном суду у Сарајеву сутра почиње суђење организованој криминалној групи, коју предводи муслимански ратни министар полиције Алија Делимустафић.
Сеад Хаџић - Фото: РТРС
Сеад ХаџићФото: РТРС

Оптужени су да су седам година незаконито књижили и препродавали некретнине углавном умрлих Сарајлија. Међу 38 оптужених лица и осам правних субјеката је и Сеад Хаџић, замјеник директора Агенције за форензичка испитивања и вјештачења, који и даље обавља ту дужност.

Он може све! Сутра ће из директорске фотеље на оптуженичку клупу. Само на неколико часова - док се о кривици не изјасни. А онда опет назад – у директорске благодети. И у притвору је био чак три мјесеца – од марта до јуна прошле године. И опет се несметано вратио у директорску канцеларију. Сеад Хаџић – дио је организованог ешалона који је годинама имао надљудске моћи – да изврши реинкарнацију убијених и умрлих сарајлија, али само док не распрода њихову имовину! Ухапшен је и оптужен, заједно са другима, у акцији “Правда”.

Портпарол Кантоналног тужилаштва Азра Бавчић каже да им се суди због кривичног дјела организирани криминал у вези са кривичним дјелом злоупотреба положаја или овласти, повреда закона од стране судије, прање новца, кривотворење исправе, превара и помоћ починитељу након учињеног кривичног дјела.

Управо је због помоћи починиоцу кривичног дјела, ухапшен, притворен па оптужен замјеник директора АФИВ-а Хаџић. Користио је своје директоровање, везе и познанства, како би од кривичног гоњења, заштитио криминалну групу, посебно судију Лејлу Фазлагић Пашић, која је у виртуелним судским процесима, некретнине умрлих књижила на чланове групе или њихове сроднике.

Агенцијско познавање материје прислушкивања телекомуникација и њихово вјештачење, најгрубље је злоупотријебио. 
"Сеад Хаџић је у договору са полицијским службеником Федералне управе полиције издејствовао да се Кантоналном тужилаштву Сарајево поднесе приједлог за обуставу истражних радњи против Лејле Фазлагић Пашић. О томе је 12. јула 2016. године Пашићеву и обавијестио и између осталог рекао – све оно је сторнирано, ја сам пуно урадио, а и други човјек је”. 
Међутим, Хаџићев труд био је узалудан. Кантонално тужилаштво истрагу је ипак наставило. И склопило вишемилионски мозаик криминала и отимачине туђе имовине.

Бавчићева истиче да су стекли протиправну имовинску корист у износу већем од десет милиона марака.

Колико је на мртвим сарајлијама "зарадио" Хаџић, требало би да утврди судски процес. Али трагичније од тога, што и даље несметано сједи у фотељи замјеника директора – плату прима, располаже тајним подацима ове безбједносне агенције и одлучује о форензичким вјештачењима у кривичним дјелима.

У току дуготрајног мешетарења са именовањем директора Агенције, одлучивао је и о јавним набавкама. На десетине их је са његовим потписом, само у посљедња два и по мјесеца. Послушницима је дијелио чак и стимулације, слао их на бизарне семинаре и дообуке... За разговор међутим, није био расположен. 

Хаџић није био у прилици да се јави на наш телефонски позив, а његова секретарица је рекла да јој је директор на састанку ван зграде. 

И није се касније замјеник Хаџић ни јавио! "Састанчио" је ваљда и његов претпостављени Неђо Којић, који је у директорску фотељу сјео прошле седмице. Завјет ћутње и у Министарству безбједности БиХ. Драган Мектић и његове "ревносне" службе на телефонске позиве нису одговарали.

Остали смо ускраћени за одговор да ли "везнајући министар" , уопште зна да му је потчињени - члан организоване криминалне групе – исти онај Сеад Хаџић чији је син, да ли случајно, запослен у Служби за послове са странцима, баш у вријеме док је управо Мектић службом директоровао. Ако и зна, због чега онда није по узору на свог претходника у случају "Горан Зубац" покренуо процес Хаџићеве смјене или бар забране приступа тајним подацима!?

А Зубцу се подсјетимо, на терет стављало много блаже кривично дјело. Али, тада је сарајевска чаршија за санкције громогласно навијала! А сада – громогласно ћути!?