latinica  ћирилица
04/01/2018 |  07:49 | Аутор: РТРС

Тромблон дао ултиматум Пленковићу

Хрватски ратни ветеран Петар Јањић звани Тромблон упутио је писмо премијеру Хрватске Андреју Пленковићу због ескалације спора са Словенијом.

Како наводи, даје Пленковићу 72 сата да ријеши проблем са Љубљаном или ће то учинити ратни ветерани.

Он је притом поменуо и "нерјешавање питања државне границе са Србијом, "јер је упитно 24.000 хектара хрватске територије".

Index.hr наводи се да је Јањићево писмо објављено на више хрватских екстремнодесничарских портала.

Јањић пријети да ће, ако Пленковић у року од 72 сата не ријеши проблем са Словенијом, организовати 100 рибарских бродова и бродица ратних ветерана који ће "заштитити хрватску морску државну границу са Словенијом од незаконитог упада туђе полиције у хрватске територијалне воде".

Хрватски сајт преноси да Јањић у ултиматуму наводи да ће, ако премијер не испуни његове захтјеве, "осигурати неометано рибарење хрватском рибару из Истре како би могао да несметано изловљавава рибу и тако прехрањује породицу".

"Протеклих 26 година свједоци смо беде наше спољне политике у рјешавању многих круцијалних питања за будућност Хрватске, а сходно томе очигедно је да није ријешен ниједан озбиљан проблем по питању граница са сусједним државама осим са Мађарском. И сам сам свједок нерјешавања питања државне границе са Србијом јер је упитно 24.000 хектара хрватске територије, укључујући и опште познату Шаренградску аду", наводи Јањић.

Он "поставља питање зар Хрватска није 15.01.1992. године призната од свих земаља, укључујући и Словенију у тим истим границама" и "одакле уопште Словенији претензије на нашу (хрватску) државну територију која је одувијек припадала Хрватској".

"Очекивао сам од моје Владе да ће им јавно поручити да ће, ако се буду и даље служили уцјењивачким, криминалним и противзаконитим радњама, бити директно одговорни и за све друге веће посљедице које могу да наступе", поручује између осталог Јањић.

Хрватска министарка спољних и европских послова Марија Пејчиновић Бурић изјавила је раније да за Хрватску још увијек важи она граница са Словенијом која је утврђена 1991. године и са којом су обје државе ушле у Уједињене нације и Европску унију, а Словенија и у Шенгенски споразум.

Хина преноси да је Пејчиновић Бурић нагласила да Љубљана по међународном праву не смије да кажњава хрватске рибаре с обзиром на то да арбитража не може једнострано да се примјењује.

Наводи се да је министарка у разговору за ХРТ одбацила изјаве словеначког колеге Карла Ерјавеца који је раније рекао да Словенија и Хрватска 1991. нису имале "потврђену" границу, као и да је она потврђена тек арбитражним рјешењем чијој се једностраној примјени Хрватска противи.

Извор: Танјуг