latinica  ћирилица
04/01/2018 |  08:15 ⇒ 14:15 | Аутор: РТРС

Иринеј: СПЦ не може да замисли Србију без Косова и Метохије

Његова светост патријарх српски Иринеј изјавио је да Српска православна црква не може да замисли Србију без Косова и Метохије и поручио да Срби никада не могу да кажу да га поклањају јер се оно што се поклони губи заувијек.
Патријарх српски Иринеј - Фото: РТРС
Патријарх српски ИринејФото: РТРС

"Косово може да буде отето и окупирано, као што јесте данас, али Срби никада не могу да кажу да га поклањају јер се оно што се поклони губи заувек. Ми не можемо да замислимо Србију без Космета. У новије доба смо назвали тај део Косово и Метохија, али то је Стара Србија, која је родила овај други део Србије", рекао је патријарх Иринеј синоћ у божићном интервјуу за Телевизију "Храм".

Патријарх српски навео је да се СПЦ нада да овако мисли и државни врх, те да види да се чине велики напори да се Косово и Метохија сачува у оквиру Србије.

Његова светост патријарх српски Иринеј нагласио је да је Косово и Метохија српска историја, култура и духовност, да је Призрен био пријестоница српског народа, а Пећка патријаршија резиденција српских архиепископа и патријарха.

"Зар можемо да дозволимо да Пећка патријаршија буде у некој другој држави? То један народ који је свестан себе, своје историје и културе не може себи да дозволи. Зар Дечани, Богородица Љевишка, Грачаница и друге светиње да буду својина неког народа који их је до јуче рушио и палио?", пита патријарх Иринеј.

Говорећи о Србији између Истока и Запада, патријарх српски је поручио да је Србија дио Европе, али и дио словенског свијета.

"Црква и народ желе мир са свима, и тај контакт са светом и Русијом неки виде као седење на две столице. Не, ми седимо на својој столици и са те столице знамо ко су нам пријатељи", каже патријарх Иринеј.

Коментаришући положај Српске православне цркве у региону, Његова светост патријарх српски Иринеј рекао је да је стварност српског народа веома тешка, али да га радује јединство епископа.

Патријарх Иринеј навео је да "има проблема са Македонијом" и оцијенио као незрело то што је канонски непризната Македонска православна црква затражила да им мајка црква буде Бугарска православна црква.

Говорећи о предстојећем обиљежавању 800 година самосталности Српске православне цркве, патријарх српски истакао је да је добијање аутокефалности велики догађај од историјског значаја.

"Прослава која се припрема 2019. године треба да изнесе историјску улогу коју је Црква имала и има и данас, да осветли историјске моменте и Цркву представи као део народа без кога би човек и човечанство изгубили онај лик који имају и треба да имају", нагласио је патријарх Иринеј.

Његова светост патријарх српски Иринеј најавио је да ће Храм Светог Саве бити једна од главних тачака у свечаностима поводом осам вијекова аутокефалности, те да ће, када буде завршено његово осликавање, у чему је помоћ обећао руски предсједник Владимир Путин, бити ријеч о највећем простору под мозаиком у свијету.

Патријарх српски каже да још није вријеме да поглавар Римокатоличке цркве посјети Србију.

"Што се тиче жеље римског епископа да посети Србију, то су добре жеље и ми их поздрављамо. То би било добро нашем народу, с обзиром на односе са нашим најближим суседима Хрватима, који су засновани на великим историјским неправдама и злочинима. Међутим, баш због тих односа, који су још свежи и блиски, сматрамо да још томе није прилика", додао је патријарх Иринеј.

Његова светост патријарх српски Иринеј рекао је да је крајње вријеме да Римокатоличка црква, која је у великој мјери допринијела "бившим односима", подигне глас у интересу истине, правде и заједничке вјере.

"Црква у Хрватској ћути. И данас се дешава много немилих догађаја, а црква ћути, што није добро. Народ каже - ћутање је знак одобравања. Постоји жеља за стварним јединством римокатоличке и православне цркве, али православна црква очекује да жеља за јединством буде искрена", навео је Иринеј.

Патријарх српски Иринеј, свима који ће прославити догађај Христовог рођења, честитао је предстојећи Божић.

"Свима желим благослов Божији и ону радост коју су имали пастири витлејемски и анђели који су прославили рођење Господа, да се та радост усели пре свега у наша срца, наше домове, друштво, школе и свугде где људи живе. Све поздрављам са радосним поздравом - Христос се роди!", поручио је патријарх Иринеј.

Извор: Срна