latinica  ћирилица
04/01/2018 |  08:41 | Аутор: РТРС

Питање времена када ће САД укинути помоћ Пакистану

Администрација предсједника САД Доналда Трампа ће изнијети планове о укидању "безбједносне подршке" Пакистану, саопштили су помоћници у америчком Конгресу.

 Помоћници у два конгресна кабинета рекла су да је Стејт департмент САД данас упутио позиве конгресменима како би их информисао да ће данас или у четвртак објавити укидање помоћи Пакистану.

За сада, како наводи Ројтерс, нема прецизних података о томе колико помоћи ће бити укинуто или на које вријеме.

Трамп је 1. јануара оцијенио да је "глупо" што су Сједињене Државе за посљедњих 15 година дале Пакистану помоћ у вриједности више од 33 милијарде долара, а да ништа нису добиле заузврат и обећао да ће обуставити ту помоћ.

"Они пружају сигурно уточиште терористима које јуримо у Авганистану, уз малу помоћ. Нема више!", написао је Трамп на свом Твитер налогу, преноси Ројтерс.

"САД су глупо дале Пакистану више од 33 милијарде долара помоћи за посљедњих 15 година, а они нису нама дали ништа сем лажи и обмана, мислећи да су наши лидери будале", навео је он.

Ројтерс наводи да није сасвим јасно шта је изазвало Трампову критику Пакистана, али подсјећа да се он одавно жалио што Исламабад не чини довољно у борби против исламистичких екстремиста и да је његова администрација најавила да разматра да ли ће наставити да пружа помоћ Пакистану.

Извор: Танјуг