latinica  ћирилица
04/01/2018 |  09:25 ⇒ 10:14 | Аутор: РТРС

Изложба дјела највећег српског вајара, од 8. јануара у Бањалуци

Опус Сретена Сојановића, једног од највећих српских вајара свих времена, биће постављен у галерији Академије наука и умјетности (АНУРС) у Бањалуци, на изложби "Скулптуре и цртежи", која ће бити отворена у понедјељак, 8. јануара.
Поставка једног од највећих српских вајара ускоро у Бањалуци - Фото: nezavisne novine
Поставка једног од највећих српских вајара ускоро у БањалуциФото: nezavisne novine

"На изложби ће се наћи опус Сретена Стојановића из различитих периода његовог стваралаштва, од портрета његове мајке из 1919. године, до његовог позног периода из педесетих година прошлог вијека, као и портрет Његоша. Биће изложени и бројни текстови међу којима и овај у којем Иво Андрић говори о огромном таленту Стојановића", најавио је академик Миливоје Унковић, кустос изложбе.

Сретен Стојановић је рођен 1898. године у чувеној приједорској породици, која је дала три генерације православних свештеника, а потом и народног хероја Младена Стојановића његовог, двије године старијег брата. Школовао се на престижним академијама у Бечу и Паризу, али прије тога и робијао као припадник Младе Босне и познаник Гаврила Принципа. Учествовао је у оба свјетска рата и дружио се с Милетом Милуновићем, Петром Лубардом, Ивом Андрићем, Добрицом Ћосићем, Мустафом Голубићем, Зуком Џумхуром. Био је народни посланик, ректор Ликовне академије, ликовни критичар и академик. Преминуо је у Београду 1960. године.

Осим АНУРС - а, изложбу је реализовао и Одбор за обиљежавање Дана Републике Српске. 

Извор: Независне новине