latinica  ћирилица
04/01/2018 |  09:49 ⇒ 12:54 | Аутор: РТРС

Босанска Крупа - тежак живот Срба повратника (ВИДЕО)

На подручју Великог и Малог Радића код Босанске Крупе у Федерацији, прије рата живјело је сто осамдесет домаћинстава. Њих око стотину вратило се и живе углавном од пољопривреде. Ипак, кажу, без воде и поправке путева живот је доста тежак.
Босанска Крупа - Фото: РТРС
Босанска КрупаФото: РТРС

Мирко Ковачевић вратио се прије седам година у Мали Радић. Његова деветочлана породица живи од производње млијека.А за развој и унапређење те производње, каже,недостаје вода и пут.

"Пет година је прошло како је вода прошла кроз село, али није пуштена. Који су разлози нисам упознат. Вода недостаје, а и слаб је пут", рекао је Ковачевић.

Срби повратници на подручју Босанске Крупе истичу да им представници локалне власти већ годинама обећавају да ће ријешити проблеме,а оно стање све теже.Имају осјећај као да им неко жели загорчати живот.

"Свашта нешто недостаје. Посебно вода,с редства за дјецу за школу. Свашта нешто", навео је Драган Бероња из Великог Радића.

"Колико локална власт води рачуна о повратницима? Искрено речено мислим да баш и не води", нагласио је Драган Јеличић из Малог Дубовика.

Армин Халитовић начелник општине Босанска Крупа најавио је да ће проблеми повратника у Великом и Малом Радићу ускоро бити рјешени.

"Водовод у повратничка насеља завршен је. Ових дана имамо испитивање водовода и резервоара. И ми се надамо да ћемо моћи да кренемо са изградњом секнуднарне мреже. Такође, извршити насипање пута за Велики и Мали Радић. То су средства у износу од шездесет хиљада марака", изјавио је начелник општине Босанска Крупа Армин Халитовић.

Ако им ускоро не ријеше егзистенцијална питања за нормалан живот Срби повратници у Велики и Мали Радић истичу да им не преостаје ништа до исељење у Републику Српску или иностранство.