latinica  ћирилица
04/01/2018 |  10:38 | Аутор: РТРС

Израелска војска наставља истрагу о смрти Палестинца

Израелска војска ће наставити истрагу о смрти Палестинца везаног за инвалидска колица, који је убијен током протеста након одлуке америчког предсједника Доналда Трампа да призна Јерусалим за пријестоницу Израела, саопштено је из израелске војске.
Израелска полиција (Фото: epa/Abed Al Hashlamoun) -
Израелска полиција (Фото: epa/Abed Al Hashlamoun)

У саопштењу се наводи да током раније истраге није било могуће утврдити како је погинуо Палестинац Абу Тураје, али да је познато да нико у њега директно није усмјерио оружје током разбијања протеста у Гази.

"Како бисмо даље истражили случај, укључујући информације добијене од организација у Појасу Газе, одлучено је да ће околности под којима је Тураје преминуо бити истражене у оквиру истраге војне полиције", наводи се у саопштењу.

Трампово саопштење о признавању Јерусалима за главни град Израела изазвало је бијес у арапском свијету и узнемирило западне савезнике.

Одлука америчког предсједника је подстакла насилне протесте дуж границе Израела и Газе, као и на Западној обали.

Абу Тураје је редовно присуствовао демонстрацијама, а медији наводе да је ноге изгубио 2008. године, у ваздушном нападу војске Израела на територију Газе.

Статус Јерусалима је већ генерацијама уназад једна од највећих препрека мировном споразуму између Израела и Палестинаца.

Израел жели да читав Јерусалим буде пријестоница ове земље, док Палестинци желе источни дио града, који би био пријестонице будуће независне државе Палестине.

Извор: Срна