latinica  ћирилица
04/01/2018 |  11:18 | Аутор: РТРС

Јемен- Током ноћи погинуло 48 особа

У ваздушним нападима коалиције предвођене војском Саудијске Арабије у посљедња 24 часа у јеменској покрајини Ходеида погинуло је 48 особа, саопштили су медицински извори.

Извори наводе да су авиони коалиције ноћас извршили девет напада на положаје шиитских побуњеника Хута у покрајини у близини Црвеног мора.

У нападима је погинуло 36 побуњеника и 12 цивила, преноси АФП.

Сукоби између Хута, које подржава Иран, и снага јеменске Владе предвођене предсједником Абедом Рабом Мансуром Хадијем, кога подржава Саудијска Арабија, појачали су се у посљедњих неколико седмица, што је довело до пораста броја цивилних жртава.

Војна алијанса је интервенисала као подршка Хадијевој Влади у марту 2015. године, након што су Хути преузели контролу над јеменском пријестоницом Саном и већим дијелом Јемена.

Упркос супериорности коалиције када је оружје у питању, побуњеници и даље контролишу главни град и већи дио територије на сјеверу земље.

Према извјештајима Свјетске здравствене организације /СЗО/, откако се коалиција укључила у сукобе, у Јемену је погинуло више од 8.750 људи.

Извор: Срна