latinica  ћирилица
04/01/2018 |  16:09 ⇒ 18:55 | Аутор: РТРС

Реконструкција канала Требишњице (ВИДЕО)

Послије више од четири деценије од изградње, предузеће Хидроелектране на Требишњици, у децембру је завршило прву капиталну санацију канала за превођење воде ријеке Требишњице, у дијелу кроз Републику Српску.
Реконструкција канала Требишњице - Фото: РТРС
Реконструкција канала ТребишњицеФото: РТРС

Радови на каналу некадашње највеће понорнице, трајали су у складу са временским и условима протока воде, од новембра 2016. године.

Бетонска облога канала, од изградње 1974.године, највећа оштећења претрпјела је током ратних дејстава.

С обзиром на то да је ријеч о основном средству предузећа, за које су, прије изградње, добијене све потребне водо-привредне сагласности, била је неопходна санација.

- Имамо више бенефита тим радовима. Смањује се губитак воде у каналу, обезбиједили смо веће количине воде за наводњавање, смањили смо ризик од поплава повећањем пропусног профила и нове количине воде за Доње хирозонте, некадашњег заједничког система, појаснио је Ведран Фуртула, руководилац сектора инвестиционе изградње, ЗП "Хидроелектране на Требишњици".

Фуртула је рекао да су, осим директних, санацијом канала добијени и индиректни ефекти. Пропусна моћ бетонираног канала ријеке Требишњице износи четрдесет пет метара кубних у секунди.

За нешто више од годину дана, цијелом дужином корита ријеке Требишњице изграђени су приступни путеви, како би могле прићи грађевинске машине. Губици воде у каналу износили су више од двадесет пет одсто.

Приступни и сервисни путеви одскора су пратећи дио канала.У "Хидроелектранама на Требишњици" су потврдили да ће санирани канал, у дијелу кроз Републику Српску, стабилизовати доток воде за ПХЕ Чапљина.

- Ишли смо до ентитетске границе, до 43 километра по стационажама, а укупно смо вршили санацију 38 километара бетонског корита ријеке, додао је Фуртула.

Санација канала и изградња приступних и сервисних путева, предузеће "Хидроелектране на Требишњици" коштали су 690.000 марака, у што није урачунат ПДВ.