latinica  ћирилица
04/01/2018 |  16:41 ⇒ 19:46 | Аутор: РТРС

Бањалука-Једношалтерски систем издавања грађевинских дозвола (ВИДЕО)

Од јуче у Бањалуци грађевинску дозволу могуће добити на на само једном шалтеру.
Једношалтерски систем - Фото: РТРС
Једношалтерски системФото: РТРС

Једношалтерски систем издавања грађевинских дозвола скратиће чекање на сагласност комуналних и јавних предузећа, а ходање од врата до врата учинити прошлошћу.

Од 1.1. све на једном шалтеру. Уз прибављене локацијске улове и испуњен Захтјев за издавање грађевинске дозволе, Град Бањалука ће прибављати за вас сагласности комуналних и других јавних предузећа.

Ходању по канцеларијама градске управе и обиласку предузећа попут Водовода, Топлане, Електрокрајине и сличних у сврху издавања дозволе дошао је крај.

Град ће, без посебне накнаде, све сагласности неопходне за грађевинску дозволу прикупљати сам.

- Укупно десет споразума је дефинисано да град Бањалука у име странке, гдје год је то могуће, прибавља сагласности, каже Драгана Милановић Милунчић, шеф Одсјека пријемне канцеларије Одјељења за просторно уређење Града Бањалука.

Ово је тек пилот пројекат, па они који не вјерују систему и даље могу сами прибављати неопходне сагласности. Основна идеја једношалтерског система, уз краћи пут до дозволе, је и њено брже издавње.

- Град Бањалука није могао да утиче на њихове рокове па се дешавало да странке чекају сагласности по мјесец дана, два мјесеца и више у зависности од институције до институције. Сада је Град Бањалука у споразумима дефинисао максималне рокове од осам до десет дана, додаје Милановић Милунчић.

Иако је Бањалука први град са оваквим системом, ускоро неће бити и једини. Прва општина која ће покренути овакав модел је Градишка, а Бијељина је такође показала интересовање.

У ресорном министарству кажу – једношалтерски систем корак је ка електронском издавању грађевинских дозвола.

Пројекат је то на којем се ради од 2015. уз подршку Свјетске банке, Њемачке међународне организације ГИС и УСАИД-а.

- Свјетска банка нам је предложила да се прво изанализира стање са локалним заједницама да покушамо заједно реализовати пилот пројекте код издавања грађевинских дозвола, да видимо гдје су проблеми код издавања, истиче Сребренка Голић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.

Упоредо са прикупљањем података о онима који издавање дозвола највише коче, што је омогућено једношалтерским системом, ствараће се предуслови за елекртонски систем издавања.

- Ми смо почели тај поступак и ту повратка нема. Рачунам да ћемо ми већ до 2020. почети, можда чак и 2019, са издавањем. Можда мало прије Србије и Црне Горе јер ћемо користити сва та искуства, додала је Голићева.

Највећи дио посла тек предстоји и он подразумијева евиденцију непокретности, дигитализацију система, увођење електронског потписа и измјену чак 20 закона.

Ипак, када електроски систем издавања коначно заживи, до грађевинске дозволе моћи ће се за три дана.