latinica  ћирилица
04/01/2018 |  18:16 ⇒ 21:26 | Аутор: РТРС

Почео процес против Делимустафића и осталих (ВИДЕО)

Пред Кантоналним судом у Сарајеву почео је један од најобимнијих процеса за организовани криминал, у којем је, према оптужници, учествовало 38 физичких лица и осам правних субјеката.
Процес Делимустафићу - Фото: РТРС
Процес ДелимустафићуФото: РТРС

Првооптуженог Алију Делимуставића, ратног министра полиције тзв. Републике БиХ, и остале оптужене у предмету "Правда“" Кантонално тужилаштво терети за вишегодишње незаконито књижење и препродају некретнина умрлих, протјераних или расељених Сарајлија.

Већ сада је извјесно да би процес могао да потраје годинама.

Проблем када их не смјесте на оптуженичку клупу, још већи смјестити их све – бар оптужене у предмету "Правда".

Системски криминал и корупција којим су најмање седам година по Сарајеву харали бивши министар полиције, судија, тужилац, осам адвоката, судски вјештак, нотар, замјеник директора Агенције за форензику, општински службеници, судски курири, директори фирми...

Судница испуњена до посљедњег метра, а опет трећина није присуствовала.

Они који јесу, кажу нису криви.

"Мозак" коруптивних радњи, пријератни контроверзни бизнисмен, ратни полицијски логистичар у прљавим сарајевским поигравањима терористичком јединицом "Шеве", а послије рата узурпатор туђе имовине – Алија Делимустафић.

Једини од присутних, о кривици се није изјаснио, јер му се у судници није појавио један од два већ ангажована адвоката. А тражи их чак шест.

Делимустафић је и прије краја рочишта враћен у притвор из којег је за протеклих више од годину, одлазио и враћао се. Његова десна рука, судија Лејла Фазлагић Пашић још није испоручена из Хрватске, гдје је пребјегла. А управо је она најзаслужнија за судско "овјеравање" од власника или насљедника, отетих некретнина. Њих најмање 70 – вриједних бар 10 милиона марака - утврдила је истрага.

- У судским поступцима које је водила суткиња Лејла Фазлагић Пашић некретнине са умрлих књижили су на чланове групе и родбину а потом су их склапањем уговора продавали трећим особама, каже Азра Бавчић, портпаролка Тужилаштва Кантона Сарајево.

Отимали су и од живих.

Прослављени фудбалер Радмило Михајловић годинама је водио судске спорове за кућу купљену пред рат у елтином сарајевском насељу Кошевско брдо.

Стигао је и до Уставног суда БиХ.

Узалуд – криминал је био јачи.

Делимустафић са сарадницима извршио је прекњижавање некретнине на брата му Енвера. У отетој кући "братски" су чак повремено и живјели.

- Дао сам му рокове. Он је љутито реаговао казавши да неће да изађе из куће, нити ће да плати, да је он власт у Сарајеву, да има контаката по суду те да су Срби учинили злодјела и да се он не осјећа одговорним да то плати, прича Радмило.

Михајловић је исту кућу морао чак два пута да "купи". А ко ће и када ће њега и остале оштећене, бар материјално да обештети, ни сарајевски видовњаци не могу да процјене.

Адвокати и правници, поучени искуством, најављују, биће ово дуг процес.

- Процесни хорор што би се рекло. Било је оваквих случајева гдје сам ја лично учоствовао по неких 20-ак оптужених, 25 оптужених и знам један од тих поступака се ни до дан данас није завршио, наводи адвокат Џемала Карића, Сенад Билић.

Закон о кривичном поступку дозвољава раздвајање поступка за све оптужене.

Међутим, уколико судско вијеће остане при захтјеву тужилаштва за обједињеним процесом, то би значило да ће и ова, највећа кантонална судница бити недовољна – 46 оптужених, најмање толико адвоката, тужиоци, судије, њихови сарадници, обезбјеђење...

У Сарајеву, већ као доскочица, кружи идеја да ће суд у потрази за адекватним простором, помоћ потражити управо од оптужених, можда и неку велељепну отету некретнину.

На страну смјештајни проблем, процесни је још и већи – свако одсуство оптуженог, адвоката или члана судског вијећа значиће одгађање рочишта.

Прво би требало да буде најкасније за два мјесеца!

А посљедње – ко зна!?

А колико ће тек да кошта?