latinica  ћирилица
04/01/2018 |  18:27 ⇒ 21:27 | Аутор: РТРС

Ко ће бити главни тужилац у Тужилаштву БиХ- конкурс затворен, стигло чак 13 пријава! (ВИДЕО)

У 2018. БиХ добиће новог, четвртог по реду главног тужиоца.
Ко ће бити главни тужилац - Фото: РТРС
Ко ће бити главни тужилацФото: РТРС

Из Високог судског и тужилачког савјета БиХ потврђено нам је да је окончан конкурс и да су прикупили све пријаве како за главног тужиоца тако и за замјеника.

Ипак, нису могли да прецизирају када ће бити именовани челни људи Тужилаштва БиХ.

Почела је грчевита борба и снажно лобирање за једну од најутицајних позиција у БиХ.

Колико је примамљива види се из чак 13 пријава за фотељу главног бх. тужиоца од којих је најмање осам актуелних тужилаца Тужилаштва БиХ те један из ОТ Бањалука, док је за позицију замјеника овог тужилаштва конкурисало 17 кандидата: "ВСТС БиХ не може предвидјети када ће бити окончана процедура, односно када ће бити именован главни тужилац и замјеник главног тужиоца Тужилаштва Босне и Херцеговине."



Један од најозбиљнијих кандидата је актуелни в.д. главног тужиоца БиХ Гордана Тадић која је наслиједила суспендованог Горана Салиховића.

У правосудно-политичким круговима није тајна да је њеним избором за в.д. те именовањем Ранка Дебевца за предсједника Суда БиХ прилично ограничен утицај СДА на бх. правосуђе.

- Могу рећи да ми очекујемо да ВСТС извршити избор у складу са високим стандардима који ће ову инстиуцију ослободити сваког политичког утицаја. Не смијемо изгубити из вида да је свакии тужилац до сада доведен на то мјесто под снажним утицајем међународне заједнице, каже Душанка Мајкић, посланик СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ.

Незванично сазнајемо да се Далида Бурзић, чији је рад као главног кантоналног тужиоца у Сарајеву раније често хвалио Драган Мектић, министар безбједности у Савјету министара БиХ, није пријавила за позицију главног бх. тужиоца.

Данас Мектић демантује да је фаворизовао Бурзићеву.

 - Нити је могу фаворизовати нити имам начина да је фаворизујем. Мислим да је добро радила и мислим да има добре резултате иза себе, истиче Драган Мектић.

Од оснивања Тужилаштва БиХ прије 14 година, нити један од три главна тужиоца није завршио мандат а да га са позиције нису испратили скандали и контроверзе.

Маринко Јурчевић је одступио под притиском Рафија Грегоријана, бившег замјеника високог представника.

Милорад Барашин, због медијског линча и наводне везе са међународним трговцима оружјем, а Горан Салиховић због опструкција веома битних истрага.