latinica  ћирилица
04/01/2018 |  19:18 ⇒ 21:22 | Аутор: РТРС

Срби напуштају Сански Мост (ВИДЕО)

И Срби повратници у Сански Мост и околину све чешће напуштају ову општину у потрази за бољим животом. Они који остају, суочени су са бројним проблемима. Недостатак струје, воде и путне инфраструктуре - само су неки од њих.
Сански Мост - Фото: РТРС
Сански МостФото: РТРС

Лушци Паланка – некад једно од најбогатијих српских села у околини Санског Моста.

Данас – пусто мјесто.

Срби протјерани у посљедњем рату, ове године обиљежавају 20 година од почетка повратка у родно мјесто.

Међутим, разлога за славље нема, јер од краја рата, у Лушци Паланци вријеме као да је стало.

- У протеклих десетак година вратило се и нешто младих људи који су опет морали, нажалост, да оду и потраже боље услове. Ради запослења, егзистенције и живота, прича Борислав Тешић, секретар Савјета мјесне заједнице Лушци Паланка.

За одлазак, кажу сански Срби, разлога има много. Застарјела инфраструктура, незапосленост али и неразумијевање одговорних, само су неки од проблема.

- Имамо још домаћинстава која немају струју, имамо домаћинстава која немају воду, и пут наравно. То су три елементарне ствари које појединима још нису омогућене, истиче Ален Марић, парох Сански.

Ипак, ови људи нису заборављени. Завичајно удружење Сањана "Грмеч" из Бањалуке побринуло се да Србима повратницима у Сански Мост, олакша и уљепша прославу Божића.

Најугроженијим породицама уручили су 103 пакета са храном и средствима за хигијену.

- Има људи којима та помоћ јако пуно значи и који немају новчана средства да купе, а такође им пуно значи да их ми обиђемо, да мало попричамо с њима, поготово људима који су сами, прича нам Александра Рибић Стојаковић, предсједница Завичајног удружења Сањана "Грмеч".

Прије рата у Санском Мосту и околини живјело је око 25 хиљада Срба, данас их је тек око хиљаду, углавном старих и немоћних.

Већина њих, како кажу, не живе већ преживљавају.

Тако ће бити и за овај Божић.