latinica  ћирилица
04/01/2018 |  19:22 ⇒ 19:32 | Аутор: РТРС

Ђинпинг одржао смотру војске и упутио поруку (ВИДЕО)

Кинески предсједник Си Ђинпинг појавио се у војној униформи испред 7.000 војника у сјеверној провинцији Хебеи, и упутио им поруку која је показала сву демонстрацију војне моћи "змаја са истока".

Ђинпинг је поручио припадницима војске да буду "способни и сигурни да ће побиједити, и да се не плаше посљедица док испуњавају наређења Комунистичке партије и дужност према земљи".

Ова демонстрација кинеске војне моћи, уз учешће на хиљаде тешко наоружаних јединица, има за циљ да додатно оснажи политичку позицију кинеског лидера, сматра британски Гардијан.

- Војска би требало да буде елитна и моћна сила која је увијек спремна и способна да се бори и сигурна да ће побиједити, у циљу испуњења задатака које су јој наредили партија и народ нове ере - рекао је Си, који је недавно поново постао предсједник Кине, у којој је изградио култ личности сличан ономе који је уживао Мао Цедунг.

Глобал тајмс, незванични лист владајуће Комунистичке партије, извијестио је да се послије те реченице проломио громогласан аплауз, а слика кинеског лидера у маскирној униформи налази се на насловној страни.

Како се наводи, војници су на више од 4.000 локација у Кини слушали говор врховног команданта путем видео-бима, а затим су се сви, окренути ка црвеној застави, заклели да ће одлучно испуњавати сва његова наређења.

Гардијан истиче да је Сијева порука кинеским војницима истовремено била и порука читавом свијету, понајвише највећим играчима, да "Кина у сваки ринг улази као моћан такмац".

Многи повезују Ђинпингов маневар, што је иначе први пут да од оснивања републике предсједник земље директно издаје наређење за војну вјежбу, са недавним препуцавањем америчког предсједника Доналда Трампа и Ким Џонг Уна, лидера Сјеверне Кореје, око сада већ свима познате "новогодишње свађе око нуклеарног дугмета". Британски лист сматра да је Ђинпингова порука била и јасан сигнал Америци да Кина у свом комшилуку неће дозволити било какве војне акције САД.

Како наводе медији, Си је први кинески лидер који је одржао говор читавој Армији народног ослобођења, иначе најбројнијој војсци на свијету (2,3 милиона припадника).

Извор: Агенције