latinica  ћирилица
06/01/2018 |  09:39 ⇒ 09:43 | Аутор: РТРС

Савановић: У 2018. години раст пензија, повећање запослености, збрињавање бораца...

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић истиче да постоје реална очекивања да се почетком другог квартала ове године пензије у Српској додатно повећају за два одсто.
Миленко Савановић - Фото: СРНА
Миленко СавановићФото: СРНА

"То је резултат појачаног рада и оговорности свих институција Републике Српске и људи у реалном сектору, јер Српска у овој години биљежи највећи број запослених од рата наовамо - 264.000 људи", наглашава Савановић у интервјуу Срни.

Он напомиње да борачка популација има примарно мјесто у рјешавању потреба из буџета, док је за стамбено збрињавање 8.340 породица погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије од 1999. године до сада утрошено 150 милиона КМ за изградњу 3.340 стамбених јединица.

Влада је утврдила Нацрт закона о жртвама ратне тротуре, који ће бити ускоро разматран у Народној скупштини Српске - њим су обухваћени људи који су били жртве заробљавања и тортуре у муслиманским логорима.

Савановић наводи да је ресорно министарство кроз акционе планове запошљавања и самозапошљавања досад запослило 1.512 дјеце породица погинулих, а у наредном периоду требало би да буду запослена још 1.073 лица.

Свјетска банка одобрила је кредит од 42 милиона КМ, који ће сукцесивно бити повлачен у наредне четири године у износу од десет, а то ће бити стимуланс у развоју реалног сектора у Републици Српској и запошљавању младих.

Он је рекао да ресорно министарство, кроз Меморандум о разумијевању, има добру сарадњу са Савезом синдиката и Унијом Удружења послодаваца Републике Српске, са којима је недавно постигнут договор о најнижој плати у Српској за 2018. годину у износу од 410 КМ.

Савановић најављује да ће надлежне институције Републике Српске у овој години појачати активности на сузбијању сиве економије, рада на црно, те контроли уплате пореза и доприноса.

Дошло је до раста БДП-а за 3,5 одсто, индустријске производње за 8,2 одсто, покривености увоза извозом пвише од 70 одсто, док просјечна плата у Српској износи око 832 КМ.

Савановић посебно наглашава да је Република Српска "добар дио године економски изнијела на `својим раменима` без стране помоћи".

Он поручује да је Република Српска гарант опстанка српског народа у БиХ, те да сваки човјек у Српској треба у себи да има патриотизма и одговорности према њој.

"Српска мора бити република у овом и јачем облику, ако желимо да овдје опстанемо", наглашава министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић у интервјуу Срни.

Он наводи да Српска 9. јануар прославља као Дан Републике Српске са поносом.

"Нека се стиде они који покушавају да оспоравају Републику Српску и њен рођендан и да траже разлог неких нових `таласања` на овом простору. Српски народ мора бити јединствен, а Српска економски јака да би се могла одупријети свим овим покушајима", истиче Савановић.

Он као неприхватљиве одбацује идеје о одржавању "Дејтона два", јер би то ишло на штету Републике Српске и српског народа, и напомиње да је Дејтонски мировни споразум од највећег значаја за Српску и српски народ.

Извор: СРНА