latinica  ћирилица
06/01/2018 |  14:32 ⇒ 16:01 | Аутор: РТРС

Три приједлога за ново име Македоније

На столу међународног посредника између Скопља и Атине у вези спора са именом Македонија Метју Нимица наћи ће се три имена – "Сјеверна Македонија", "Горња Македонија" и "Нова Македонија", тврди грчки дневник "Рил њуз".
Скопље - Фото: РТРС
СкопљеФото: РТРС

Не искључује се ни могућност да на састанку 19. јануара са преговарачима двије земље Васком Наумовским и Адамантиосом Василакисом посредник УН у посљедњем тренутку не смисли ново сложеније име.

Раније су помињана и имена "Вардарска Македонија" и "Славомакедонија", пише грчки лист.

Атина упозорава да не треба организовати референдум у Македонији за одобравање договора, будући да се процјењује да ће га одбацити већина грађана.

Назив Македонија, након распада Југославије 1991. године, постао је предмет расправе између Скопља и Атине. Кључни грчки аргумент јесте да коришћење имена Македонија представља "безбједносну пријетњу", јер Грчка тако назива своју сјеверну област.

Преговори о изналажењу рјешења спора Атине и Скопља у вези са називом Македонија воде се од 1992. године. Посредник УН у спору Метју Нимиц до сада је одржао више састанака са преговарачима, а посљедњи пут се састао почетком децембра у Бриселу.

Нова рунда преговора заказана је за 18. и 19. јануар у Њујорку.

Македонски премијер Зоран Заев у више наврата поновио је да је оптимиста и да ће дугогодишњи спор између Скопља и Атине бити ријешен у првој половини ове године.

Он се нада да ће Македонија постати 30. чланица НАТО-а и то на Самиту Алијансе, који ће бити одржан у Бриселу 11. и 12. јула.

Македонија, иако је испунила све критеријуме за пуноправно чланство у НАТО-у, на Самиту Алијансе у Букурешту у априлу 2008. године није добила позив, јер је Грчка због спора са именом блокирала пријем.

УН су 1993. године признале Македонију под називом Бивша Југословенска Република Македонија /БЈРМ/.

Извор: СРНА