latinica  ћирилица
06/01/2018 |  16:15 ⇒ 16:17 | Аутор: РТРС

Вучић: Надам се бољим односима Срба и Бошњака

Предсједник Србије Александар Вучић одбацио је тврдње да у односима Србије и Хрватске постоје провокације српске стране и поручио да је увијек спреман за посјету Загребу, сусрет и разговор с хрватском предсједницом Колиндом Грабар Китаровић.
Александар Вучић - Фото: РТРС
Александар ВучићФото: РТРС

Вучић је у интервјуу за београдски лист Курир оцијенио како су српско-хрватски односи, те српско-албански односи "кичма и леђна мождина на Балкану".

- Спреман сам увијек разговарати с Колиндом Грабар Китаровић. Лично је поштујем, никад нисмо прелазили границе пристојности и укуса у размјени наших аргумената. Ја сам отворен за разговор, да кажемо отворено једни другима што имамо. Нема проблема - поручио је Вучић.

На питање "зашто се стално чини" да и Србија и Хрватска "имају политику провокација", Вучић је одговорио противпитањем: "А које су то провокације биле са наше стране?" и оцијенио да су одговори из Београда Загребу "ријетко били" његови одговори.

- Ријетко су то били моји одговори. Ако ви сматрате да је одговор и страшна увреда то што сам на питање хрватских медија о несталим особама рекао да ћемо учинити све што можемо да помогнемо породицама несталих у Хрватској. Да пронађемо било какве трагове, као што смо радили у вези са Сотином - рекао је Вучић, замјеривши што се тема несталих диже на висок политички ниво.

- Али немојте то подизати на ту политички ниво јер је и даље више несталих Срба него Хрвата. То је чињеница. И ако је то увреда, онда ми кажете да сам погријешио, да сам некога увриједио. А немојте ми само говорити да има сукоба и трвења јер не постоје - рекао је предсједник Србије. Он је поновио неке раније замјерке Хрватској, међу осталим да је у закону о бранитељима Србија оцијењена агресором, и рекао како таквих провокација у Србији нема.

- Не желимо се свађати. Хоћу ићи у Загреб, хоћу разговарати. Хоћу се договарати о многим стварима - рекао је Вучић и подсјетио да је Београд одговорио на захтјеве Хрватске и хрватске заједнице у Србији о обнови куће бана Јосипа Јелачића у Петроварадину, отварању музичког одјела у школи у Сонти, асфалтирању улица у Таванкуту, финансирању медија Хрватска ријеч у Суботици.

На питање да прокоментарише ситуацију у БиХ у изборној години, он је нагласио како се нада бољим односима Срба и Бошњака, оцијенивши добре односе Срба и Хрвата у БиХ као "неку врсту парадокса" у поређењу с односима на релацији Београд-Загреб.

- Надам се миру, стабилности, бољим, отвореним и коректнијим односима између Срба и Бошњака. Односи Срба и Хрвата у БиХ су већ веома добри. То јест нека врста парадокса - с једне стране имамо Хрватску, гдје су провокације честе, а у БиХ су Хрвати коректни према нама и нема тензија - оцијенио је предсједник Србије.

По његовом увјерењу, "Срби и Хрвати у БиХ себе доживљавају као угрожене категорије становништва" и отуд је међу њима другачији однос.

Вучић је оцијенио и да ће у 2018. за Србију бити важно да покуша нормализовати односе с косовским Албанцима.

- За нас је важно да покушамо с Албанцима постићи договор. Срби и Албанци представљају два најмногољуднија народа на западном Балкану - рекао је Вучић, поручивши и како је свјестан да ће било каквом договору постојати снажни отпори на обје стране.

Извор: Независне