latinica  ћирилица
07/01/2018 |  07:31 ⇒ 21:07 | Аутор: РТРС

Мир Божији-Христос се роди! (ВИДЕО)

Српска православна црква и вјерници прослављају Божић, најрадоснији хришћански празник - дан Рођења Исуса Христа.
Божић - Фото: РТРС
БожићФото: РТРС

У часу рођења Исуса Христа, који је у овај свијет дошао ради спасења цијелог људског рода од гријеха и вјечне погибељи, звијезда је обасјала Витлејемску пећину, а на небу су анђели запјевали "Слава Богу на висини и на земљи мир, међу људима добра воља".

Богомладенцу су се прво поклонили пастири, који су му даровали јагње, а потом три мудраца која су му на дар донијели смирну, тамјан и злато.

Божић је породични празник, тај дан се не иде у посјете, са изузетком полазника који долази у кућу слављеника и први честита Божић. Божић се слави три дана, а вјерници се поздрављају са "Мир Божији - Христос се роди", уз отпоздрав "Ваистину се роди".

Прослава Божића почела је поноћним литургијама широм Републике Српске.

Његово преосвештенство владика бањалучки Јефрем, уз саслужење свештеника и ђакона Епархије бањалучке, служио је у поноћ у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци Свету архијерејску литургију поводом најрадоснијег хришћанског празника - Божића.Владика Јефрем је присутним вјерницима и свим вјерницима Бањалучке епархије срдачно честитао празник рођења Христовог традиционалним поздравом "Мир Божји - Христос се роди!".

Он је подсјетио да се Христос родио ради људи и спасења њиховог, да је ту и да куца на наша срца.

"Заиста се роди Христос, драга браћо и сестре и дође у овај свијет ради нас људи и ради нашега спасења. Он је ту, он куца на срца наша и отворимо му врата наших срца да би он ушао и остао, родивши се и у нашим срцима", рекао је владика Јефрем.

Он је пожелио да Бог да свако добро, сваки благослов и напредак свима, нашем народу у отаџбини и расијању.

"Нека да Бог свако добро, сваки благослов и сваки напредак свима вама, нашем народу, овдје у нашој отаџбини и расијању", рекао је владика Јефрем и поздравио вјернике са празничним поздравом "Хистос се роди!"

Након Свете архијерејске литургије прочитана је Божићна посланица Његове светости патријарха српског Иринеја, а затим обављено причешће вјерника.

Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије служио је поноћну божићну литургију у Саборном храму Светог Преображења Господњег у Требињу, уз саслужење свештенства епархије.Вјерници су у великом броју дошли да уз молитву дочекају најрадоснији хришћански празник Божић.

Владика Григорије је вјерујућем народу Требиња, међу којима је био велики број дјеце, пожелио да им на радост дође овај чудесан дан, поручујући да је врло битно да пазе један на другога и да пазе на ријечи, јер једна ријеч може да нас подигне, а исто тако може да нас убије.

"Свака лијепа, добра и блага ријеч нас изграђује, оживљује и надахњује, а исто тако нас свака ружна ријеч рањава, разграђује, обара, разболијева и чини тужним. Бог је послао сина свога, своју ријеч да буде у нама и са нама да нам буде на спасење, на исцељење, на живот и на радост", рекао је владика Григорије.

Он је нагласио да ћемо једино ако будемо пазили на ријечи, моћи да се изградимо и ми као личности, као народ и као заједница.

Владика Григорије је истакао да је таква комуникација важно и зато што Требиње постаје важан град у овом крају, земљи, међу разним народима и различитим културама.

"Данашња ријеч коју изговарамо Мир Божији, Христос се роди, је ријеч која нас изграђује, ослобађа, која окреће наша лица према онима које волимо и говорећи такве ријечи исцељујемо се и оживљавамо поново", рекао је владика Григорије.

На литургији је прочитана божићна посланица Његове светости патријарха српског Иринеја.

Божићно славље у Семберији је почело традиционално и свечано јутарњом литургијом. У Саборном храму Рођења Пресвете Богородице, владика Фотије је вјерницима пожелио срећан празник и поручио вјерницима да у својој души пронађу мир. Божић је почетак нашег спасења.

" Јер Христос долази у овај наш свијет да побиједи нашег највећег непријатеља, а то је смрт, браћо и сестре. Нећемо смрт, нећемо да будемо смртна бића, хоћемо васкрсење и вјечни живот.То је порука Божића. Живјели Бог вас благословио, Христос се роди", поручио је владика Фотије.

У Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Зворнику јутарњој служби, коју је служило мјесно свештенство, присуствовао је велики број вјерника.

Прочитана је и Божићна посланица Његове светости патријарха српског Иринеја, а након службе вјерници су приступили светој тајни причешћа, после које су се мирбожили и прожељели једни другима здравље, мир, срећу.

У свим православним домовима на подручју зворничке општине Божић се прославља уз традиционалне српске обичаје.

На Бадње вече у порти овог храма након вечерњег богослужења освештан је бадњак, посут пшеницом и поливен вином, након чега је обаљено налагање Бадњака.

Вјерници су могли да узму освештане бадњаке како би радост празника понијели у своје домове.

Поводом најрадоснијег хришћанског празника, Божића, у цркви Свете Тројице у Приједору служена је Света архијерејска литургија, уз присуство бројних вјерника. Празничним службама Божић је обиљежен и у осталим православним храмовима у Приједору и приједорској регији.

Прочитана је и Божићна посланица српског патријарха Иринеја у којој је позвао све вјернике да "буду једно са многострадалним православним српским народом који верно чува и брани сваку стопу свете земље Косова и Метохије".

Бројни грађани јутрос су поранили да славе рођење Христово, учврсте себе у вјери православној и љубави за најближе своје, уз поруке мира за све људе свијета.

Велики број вјерника је након божићног поста примио свету тајну причести, а по традицији божићно празновање наставља се у наредна три дана у кругу породице и за све пријатеље.

Свештеник Душко Недић поручио је током божићне службе у Спомен-храму Рођења Пресвете Богородице у Добоју да сва добра овог свијета ништа не вриједе ако више умиремо него што се рађамо.

"Нашим прецима, упркос бурној и мученичкој историји, није било тешко и да послије најтежих страдања васпоставе државу, културу и све оно што их је одувек чинило припадницима истински европске цивилизације. То им је сваки пут полазило за руком јер су њихови домови били испуњени вјером, врлинама и снагом, а дјеца се изобилно рађала", поручио је Недић, који је након јутарњег богослужења окупљенима честитао Божић.

Свештеник Недић позвао је омладину да се одупру данашњим привидним задовољставима испуњеним пороцима и поново се врате врлинама Богочовјека, чији су дио.

Он је позвао окупљене да у молитвама помену напаћене Србе на Косову и Метохији, који су упркос искушењима остали да мученички исповиједају своју православну вјеру.

Божићне литургије служене су у поноћ у Храму Рођења Пресвете Богородице у Мостару, у Храму Вазнесења Господњег у Бијелом Пољу, у Храму Светог Василија Острошког у Благају и у Манастиру Житомислић. Поноћним литургијама присуствовао је велики број вјерника.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом служио је јутрос у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву Божићну литургију.

"Пошаљимо поруку свима и свакоме да је Христос Богомладенац – мир Божији међу нама. Гдје нема љубави и добре воље, владају пороци егоизма, себичности и исључивости", поручио је у бесједи митрополит Хризостом.

Он је нагласио да човјек, нажалост, увијек има потребу да претпоставља свој егоизам божанској доброти и његовој љубави.

"Нека Бог данас благослови све нас како би могли размјети тајну рођења Богомладенца Христа. Овај празник подсјећа нас на његово крајње смирење и унижење, на љубав и добру вољу према свима и свакоме. Данас славимо тајну овог великиог празника", рекао је митрополит дабробосански.

Митрополит Хризостом је нагласио да је уистину тајна оваплоћење и рођење Сина Божијег највећа тајна која је била скривена од постојања свијета.

"Бог постаде човјек! Бог који је апслолутан и вјечан постаде видљив и опипљив за људе и гле као један од свих нас рођених од жене. Како је то могуће, питали су се и анђели на небесима али и сама Пресвета Богородица. Свети апостол Јован открива нам ту тајну ријечима – Бог тако завоље свијет да је сина својег једнороднога дао – да сваки који вјерује у њега не погине него да има живот вјечни", рекао је митрополит дабробосански.

Митрополит Хризостом је поздравио и узоритог кардинла врхбосанске надбискупије Винка Пуљића који је присуствовао Божићној архијерејској литургији, амбасадора Србије у БиХ Станимира Вукићевића и представнике власти.

Земље које прослављају Божић 7. јануара, а који спада у државне празнике су: Бјелорусија, Египат, Етиопија, Грузија, Казахстан, Македонија, Молдавија, Црна Гора, Србија, Русија и Украјина.

Неке земље попут Јерменије, Божић славе 6. јануара. Божић се на овај дан слави и у Аустралији, Канади, САД и Великој Британији, али не спада у државне празнике. И јерусалимска православна црква Божић слави 7. јануара.