latinica  ћирилица
07/01/2018 |  19:27 ⇒ 08/01/2018 | 09:01 | Аутор: РТРС

Чесница и златници на радост најмлађих Београђана (ВИДЕО)

Патријарх српски Иринеј служио је божићну литургију у Храму светог Саве на Врачару, у присуству великог броја вјерника, чланова Владе и изасланика предсједника Србије.
Београд- божићна чесница - Фото: РТРС
Београд- божићна чесницаФото: РТРС

Након литургије организовано је традиционално ломљење божићне чеснице, ове године први пут испред Храма светог Саве. Најсрећније руке били су – најмлађи.

Унија пекара Србије већ 27 година радост божићних празника дијели с грађанима, организујући традиционално ломљење божићне чеснице. Бројне окупљене поздравио је патријарх српски Иринеј.

- Све вас, браћо и сестре, поздрављам, овде сабраним на овом светом месту, град Београд, нашу дивну и драгу отаџбину и сав свет људски, видљиви и невидљиви, са најрадоснијим и највећим поздравом – Мир Божји, Христос се роди! – поздравио је патријарх Иринеј.

Ове године припремљене су двије чеснице, у којима су се налазила три златника и десет сребрњака. За већу је утрошено више од 120 килограма брашна, кажу пекари.

Највише среће и ове године имали су најмлађи. Златник је заблистао у руци десетогодишњег Ђорђа Стафановића.

Пекари су подијелили и 2.500 пакетића са пекарским производима. Кажу да ломљење чеснице организују у духу вјерске традиције прославе најрадоснијег хришћанског празника.

- Ми смо жељели том чину и овом празнику да дамо наш скромни допринос као пекари, као неко ко је увијек уз цркву и хришћанство - истакао је Зоран Пралица, предсједник Уније пекара Србије.

У Унији пекара Србије надају се да је ломљење чеснице код Храма светог Саве зачетак још једне лијепе традиције, и поручују да ће и наредних година чесницу ломити на истом мјесту.