latinica  ћирилица
08/01/2018 |  15:32 ⇒ 18:59 | Аутор: РТРС

Брчко: Одгођена фискализација више од 3.000 привредних субјеката (ВИДЕО)

Дистрикт Брчко првог јануара требало је да почне примјену Закона о фискализацији. Међутим, фискализација више од 3.000 привредних субјеката је одгођена, јер се још нису стекли сви потребни услови. Управа Дистрикта са привредницима тражи и модел субвенција, како би се ове мјере спровеле на што лакши начин.
Куповина-илустрација - Фото: РТРС
Куповина-илустрацијаФото: РТРС

Већина привредних субјеката у Дистрикту, истиче да су фискалне касе додатни трошак. Кажу да већ имају уређен систем и да је јеедина разлика што ће пореска управа имати директан преглед промета, за разлику од садашње праксе по предаји пазара.

"Тренутно радимо преко компјутерских каса, које биљеже сваки артикал и сваког купца. Све оно што овај нови елктронски журнал ради, раде и постојеће касе, али сада те постојеће компјутере треба да избацимо штонам намеће додатне трошкове", рекао је привредник из Брчког Сретен Бочићевић.

Иако је доношење фискалних мјера услагашено са привредницима, они истичу да има другачијих успјешних пракси.

"Ако пођемо од претпоставке да већина европских земаља никада није имала фискализацију, уз квалитетнији приступ примјене постојећих закона, могао би се уредити систем и без ње", изјавио је Шевал Суљкановић, предсједник Удружења послодаваца дистиркта Брчко.

Да би се примијенио Закон о фискализацији, у надлежним институцијама истичу да треба донијети и измјене и допуне постојећег Закона, али и уредити систем подстицајних мјера.

"Закон о фискализацији је потребан овој заједници, првасходно ради смањења сиве економије. И праведно би било да иснституције Брчко дистиркта и Дирекција за финансије обезбиједи тоталну транспарентност и конкурентност на тржишту", нагласио је директор Трезора Дистикта Брчко Мато Лучић.

Градоначелник дистиркта Брчко Синиша Милић истакао је да је у току измјена Закона која је прошла процедуру економско-социјалног савјета.

"Ту је, између осталог, предложено и одлагање почетка фискализације у дистиркту Брчко, из разлога што сви подзаконски акти, нису још урађени. Требало би и да се ријеши питање набавке тих софтвера, односно фискалних каса", додао је Милић.

Додатни проблем, наводе брчански приредници, може представљати и фискални апарат, јер нису сигурни да ли ће он моћи одговорити потребама. Ако се и усвоји сет мјера за субвенционисање фискализације у Брчком, према досадашњој пракси субвенција у Дистиркту, привредници ће прво морати купити апарат, па тек онда поднијети захтјев за субвенције.