latinica  ћирилица
08/01/2018 |  19:03 ⇒ 09/01/2018 | 05:46 | Аутор: РТРС

Српска 9. јануар спремно дочекује; прославу обезбјеђује 700 полицајаца (ВИДЕО)

Све је спремно за сутрашње обиљежавање Дана Републике Српске. За 26. рођендан данас су се припремали готово сви – од припадника МУП-а, учесника свечане академије, па до грађана. Мисија је свима иста – 9. јануар прославити поносно и достојанствено.
Бања Лука: Дефиле - проба - Фото: РТРС
Бања Лука: Дефиле - пробаФото: РТРС

Баш како гласи и слоган обиљжавања Дана Републике, припадници МУП-а свечаним су кораком увјежбавали сутрашњи дефиле. Иако је била ријеч само о проби, бројни грађани пратили су их у главној бањалучкој улици.

Сваки корак пратио је и министар унутрашњих послова Српске, Драган Лукач. Све је на високом нивоу, па тако и безбједност за коју ће се, само на Тргу Крајине, бринути око 700 полицајаца.

"Свечаном дефилеу присуствоваће 500 припадника МУП-а кроз десетак ешалона. Позивамо све грађане да дођу и присуствују свечаном дефилеу обиљежавања Дана Републике Српске", Истакао је Лукач.

Већина улица у центру Бањалуке већ је блокирана, а тако ће бити и сутра. Из МУП-а су апеловали грађнима да прате упутства и да са собом понесу један од идентификационих докумената.

Руксаци, торбе, дронови и пиротехничка средства сутра нису дозвољени. Саобраћај ће већ од 7 ујутро бити блокиран у главној улици, од 10 у ширем центру града, а од 12 и у Алеји Светог Саве уз Спортску дворану Борик. И јавни превоз возиће по измијењеној траси, бројни паркинзи у граду биће затворени, а точење алкохола забрањено.

Поводом Дана Републике, Млади СНСД-а дијелили су заставе и пасоше Српске са туристичким потенцијалима.

"Свјесни смо да Република Српска има велике турустичке потенцијале које смо жељели да промовишемо, да људима из Српске и иностранстрва кажемо да Српска има доста природних богатства које можемо искористити у развој туризма и саме Републике", нагласио је предсједник Младих социјалдемократа Денис Шулић.

Потпредсједник СНСД-а Жељка Цвијановић истакла је да је ово креативна идеја, те да ова странка на сваки начин жели да привуче пажњу на оно што је најважније, а то је Република Српска.

"Задатак свих, од појединаца, медија, политичких организација и институција, јесте промоција Републике. Ово је једна лијепа акција Младих социјалдемократа, али то није ствар гдје ћемо се зауставити", рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Свечана академија и ове године биће одржана у Спортској дворани “Борик“. Умјетници из цијеле Српске учествоваће у програму. На сцени ће бити скоро 200 извођача, неколико хорова, симфонијски оркестар, глумци Народног и Дјечијег позоришта.

Сваки сегмент обиљежавања 26. рођендана Републике Српске, из минута у минут пратиће и Радио-телевизија Републике Српске. Већ од 6 часова почињемо са специјалним издањем Јутарњег програма, настављамо преносом литургије, а кроз наш цјелодневни Отворени програм пратићете и свечани дефиле, академију, као и пријем у Влади Српске.