latinica  ћирилица
09/01/2018 |  11:01 ⇒ 12:30 | Аутор: РТРС

Додик: НАТО база у Брчком била би окупација

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да би било каква НАТО база у Брчком представљала чин окупације, да није могућ Дејтон два, као и да је замјеник помоћника државног секретара САД Хојт Ји прошлост, јер је већ разријешен дужности.
НАТО алијанса (Фото: Flickr) -
НАТО алијанса (Фото: Flickr)

Коментаришући медијске наводе о бази НАТО-а у Брчком, Додик је навео да овој територији не требају ничије базе, ни НАТО-а, ни Русије, те да не види могућност да се формира таква база било гдје без сагласности Републике Српске и људи у заједничким органима БиХ.

Он је истакао да је Република Српска изгласала у парламенту војну неутралност, слиједећи оно што је Србија одавно учинила, те да Српска жели да развија војну неутралност као позив за мир, а не за било какве констелације или сукобе на овом простору.

"Ми не можемо прихватити да граница између БиХ и Србије буде граница војног савеза. Ми желимо јединство са Србијом у том погледу. То је наше историјско право и ми ћемо се борити за афирмацију тог права", истакао је Додик.

Коментаришући медијске спекулације да ће за новог амбасадора САД у Сарајеву бити изабран Ји, Додик је рекао да је тај амерички функционер у прошли петак званично разријешен дужности, што ће бити објављено 12. јануара, те да је небитно гдје ће бити амбасадор.

"Он је мало покушао да буде већи играч, него што му припада. У сваком случају, он је прошао. Гдје ће он бити амбасадор, то је небитно. Може да буде и у Сарајеву", навео је Додик за ТВ "Пинк".

Додик је оцијенио да је политика бивше америчке администрације била лоша и непријатељска према Републици Српској, која је одбила да се повинује њиховим политичким пројекцијама у БиХ, због чега су му и увели санкције.

Извор: СРНА