latinica  ћирилица
09/01/2018 |  15:25 ⇒ 21:36 | Аутор: РТРС

Прича о Радинки - рођена када и Република Српска (ВИДЕО)

Рођена је 9. јануара 1992. године. На дан крсне славе својих родитеља – Светог Стефана.
Рођена 9.јануара - Фото: РТРС
Рођена 9.јануараФото: РТРС

На дан када је рођена и њена Република Српска – домовина у којој је одрасла, завршила факултет и у којој гради планове за будућност – да се запосли, оформи своју породицу и изведе на пут поштене и честите људе.

Онакве какви су њени родитељи, какви су јој били баке и дједови уз које је расла. Радинки Продановић из села Бродац код Бијељине данашњи дан је троструко славље.

Скромна и тиха, али вриједна, одговорна и неко кога заволите од првог сусрета, кажу колегинице за Радинку Продановић из села Бродац, 26 – годишњу приправницу у матичној служби града Бијељина. Баш овдје је, 9.1.1992. године, уписана у матичну књигу рођених . Рођена када и њена домовина – Република Српска - на Светог Стефана , крсну славу њене породице.

Посјетили смо Продановиће у вријеме припрема за Божић и славу. Мајка Снежана се са сузама присјетила Радинкиног рођења - порођај је био врло тежак, каже, али хвала Богу, сви ти тешки тренуци стрепње и страха за Радинкин живот и здравље, сада су само у сјећању.

- Све у свему добро је прошло какав је исход могао да буде. Онда нове животне потешкоће, почео је рат, муж одлази на ратиште, ја сам била сама са свекрвом, али она од те сикирације за синовима који су на ратишту, добија шећер, дијабетес. Борим се са малим дјететом и свекрвом која је дијабетичар, присјећа се Сњежана.

Радинка је дипломирала на факултету за финансије и банкарство, нада се сталном запослењу, али не пропушта ни породичне обавезе. Воли свој Бродац и своју Семберију и овдје планира своју будућност.

-  Волим своју земљу и надам се и да ћу да останем овдје, да оснујем своју породицу . Надам се и да ћу успјети да овдје надјем посао, искрено бих вољела, каже Радинка.

Тако мало је потребно за Радинкину срећу – честитајући јој рођендан, пожелимо да јој се жеље и остваре – да буде своја на своме и са онима које воли .