X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
10/01/2018 |  16:52 ⇒ 16:54 | Извор: РТРС

Пет романа у најужем избору за НИН-ову награду

У најужи избор за НИН-ову награду ушли су романи "Сродници" Јовице Аћина у издању "Лагуне", "Горгоне" Мире Оташевић (Геопоетика), "Лузитанија" Дејана Атанацковића ("Бесна кобила"), "Данас је среда" Давида Албахарија ("Чаробна књига") и "Сребрна магла пада" Срђана Срдића ("Партизанска књига").
Пет романа у најужем избору за НИН-ову награду - Фото: nezavisne novine
Пет романа у најужем избору за НИН-ову наградуФото: nezavisne novine

У понедјељак, 15. јануара, сазнаће се име 64. добитника НИН-ове награде, а жири ће, по устаљеној пракси, одлуку саопштити око поднева.

Актуелни сазив жирија, који ради у саставу Тамара Крстић, Јасмина Врбавац, Зоран Пауновић, Михајло Пантић и Божо Копривица (предсједник), на сједници одржаној 8. јануара, од девет наслова из ужег избора, одабрао је пет романа за финале.

Јовица Аћин и Дејан Атанацковић конкуришу са својим првенцима.

Срђан Срдић је претходних година два пута био у другом кругу, Мира Оташевић у финалу, а ускоро ће се сазнати да ли ће се Давид Албахари придружити писцима који су награђени више пута.

Хроничар недељника НИН забиљежио је како се 1971. године догодило да се с проглашењем само једном закасни, послије чега је престижно признање одмах постало "предмет импровизованих нагађања“.

Јавност се узбуркала премда је Милош Црњански једногласно награђен за "Роман о Лондону", а одлука је каснила искључиво "због укључивања у жири активних критичара из ванбеоградских литерарних кругова".

НИН-ову награду дјелимично подржава Министарство културе и информисања, као и једна домаћа и једна страна компанија које су жељеле да остану анонимне како би у првом плану остали искључиво лауреат и угледно признање.

Извор: Независне новине