latinica  ћирилица
10/01/2018 |  18:38 ⇒ 20:49 | Аутор: РТРС

Зашто се за савјетника директора РАК-а тражи кандидат био-медицинског смјера? (ВИДЕО)

Да бх. апсурдима нема краја доказује и нови конкурс Регулаторне агенције за комуникације, којим би за савјетника директора могао да буде изабран и неко са био-техничко или био-медицинским звањем. Јавност и струка у чуду,али из РАК-а поручују да додатних образложења нема, док се конкурсна процедура не заврши.
РАК конкурс - Фото: РТРС
РАК конкурсФото: РТРС

Уз опште, стручни савјетник генералног директора РАК-а мора да испуњава и посебне услове. А међу њима и високу стручну спрему и то друштвеног, техничког, хуманистичког или, како је наведено, биотехничко-биомедицинског смјера, са најмање три године искуства на истим или сличним пословима. О чему би на примјер био-хемичар или стручњак из области генетике, токсикологије или ембриологије могао да савјетује у области комуникација мало коме је јасно.

"Обавјештавамо вас да у току трајања конкурса Агенција, као институција надлежна за провођење конкурса, неће давати додатна образложења на објављени јавни конкурс. Стојимо на располагању за сва образложења након што се оконча провођење процедуре за пријем у радни однос стручног савјетника у кабинету генералног директора", пише у одговору РАК-а.

Упућени у сектор телекомуникација зачуђени. Не вјерују да у систематизацији РАК-а постоји такав профил стручњака и истичу да је логично да савјетник директора ове Агенције буде стручњак из области комуникација, прије свега телекомуникација или емитовања програма.

"Ако се тражи неко релевантно знање, онда би могло само да се тражи уз комуникације. Могло би да се тражи знање правно, економско и техничко, али да буде савјетник биохемичар или профил биомедицине или неке друге сличне области то је заиста просто невјероватно за мене", истакао је бивши члан Савјета РАК-а Слободан Бошковић.

Да би за савјетника требало да буде изабран неко са стручним знањем из описа послова Агенције сматра и политолог Адис Араповић. Каже да је овај интересантан и контроверзан јавни позив видио, али не и било какво сувисло објашњење из РАК-а. 

"Ако не добијемо врло конкретно објашњење зашто траже особу тог стручног смјера, ништа друго ми не можемо закључити осим да се покушава 'наштимати' за неку конкретну особу која мора бити блиска онима који ће вршити избор или онима који ће вршити коначна именовања", додао је Араповић.

Са којим знањем ће савјетник директора РАК-а обављати најсложеније студијско-аналитичке и стручно оперативне послове основне дјелатности, како се наводи у конкурсу, остаје да се види по његовом завршетку. До тада јавности само преостаје да се и даље пита какве везе има биомедицина са телекомуникацијама. Додуше, за ову позицију на неодређено вријеме наведен је пробни рад од шест мјесеци, са 1.300 марака нето плате.