X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
11/01/2018 |  10:14 ⇒ 13:25 | Извор: РТРС

У БиХ више умрлих него рођених

У БиХ је за девет мјесеци прошле године било за 5.721 лице више умрлих него рођених, подаци су Агенције за статистику БиХ.
Илустрација (Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

Према подацима Агенције, за девет мјесеци прошле године рођено је 21.455 дјеце, а умрло је 27.176 лица.

Подаци Агенције указују да у БиХ мјесечно умре око 635 лица више него што се роди.

Природни прираштај у БиХ у сталном је опадању, што се најбоље види на основу броја дјеце уписане у основне школе - у периоду од пет година број основаца смањен за 11.161 или 5,61 одсто.

Према званичним подацима које је разматрала Влада Федерације БиХ, овај проблем имају готово сви кантони у овом ентитету, осим Кантона Сарајево гдје се биљежи позитиван тренд, односно повећање за 276 ученика или 0,76 одсто у петогодишњем периоду.

Број ученика уписаних у први разред основних школа у ФБиХ у петогодишњем периоду смањен је за 561 или 2,65 одсто.

У информацији федералног Министарства образовања наводи се да је у посљедњих пет школских година смањен број уписаних ученика у шест кантона, а у четири је забиљежено повећање броја ђака, преноси Вечерњи лист, издање за БиХ.

Када је ријеч о кантонима са већинским хрватским становништвом, незнатно повећање броја првачића забиљежено је само у Западнохерцеговачком кантону, и то за свега три ученика.

Најзнатније смањење броја уписаних првачића у посљедњих пет година забиљежено је у Посавском кантону, за 30,23 одсто, и Херцегбосанском кантону за 26,15 одсто.

Извор: СРНА