latinica  ћирилица
11/01/2018 |  10:53 | Аутор: РТРС

Кертес, Ивковић и Кнежевићева ослобођени оптужби

Виши суд у Београду ослободио је оптужби за незакониту додјелу државних станова 2000. године тадашњу секретарку Владе Србије Живку Кнежевић, министра Бранислава Ивковића и директора Савезне управе царина Михаља Кертеса.
Виши суд у Београду - Фото: ТАНЈУГ
Виши суд у БеоградуФото: ТАНЈУГ

Ово је првостепена пресуда, изречена након 15 година од покретања овог процеса 2002. године, од којег је суд раздвојио поступак против супруге некадашњег предсједника СРЈ Мирјане Марковић и још троје оптужених.

На данашњу пресуду тужилаштво има право да уложи жалбу Апелационом суду у Београду.

Суд је закључио да током суђења није доказано да су оптужени извршили кривична дјела за која се терете.

Кертес се терети да је Ивковића, који је био предсједник владине Комисије за додјелу станова и Живковићеву, као члана те комисије, подстрекавао да му додијеле стан иако према закону за то није испуњавао услове, јер је већ био власник откупљених станова.

Што се тиче Мирјане Марковић, њој ће суђење бити настављено 22. фебруара. Марковићевој се суди у одсуству за кривично дјело злоупотреба службеног положаја подстрекавањем, јер је у бјекству и за њом је расписана међународна потерница.

Зато се на оптуженичкој клупи у фебруару могу очекивати само још Живка Кнежевић, којој се суђење наставља за друга кривична дјела, затим Милош Лончар и Данило Пантовић.

Према оптужници, Марковићева се терети да је као предсједница дирекције ЈУЛ-а Живку Кнежевић подстрекла да додијели стан дадиљи свог унука Илони Пешић, иако она није испуњавала законом предвиђене услове.

Представници Генералног тужилаштва Руске Федерације 2010. године саопштили су да она у тој држави ужива статус политичке избјеглице и да не може да буде ухапшена по потјерници српског Интерпола, која је расписана за њом 2005. године и још је на снази.

На овој оптужници је и некадашњи шеф Државне безбједности Јовица Станишић, али је суд донио одлуку о прекиду поступка против њега, због поновљеног суђења за ратне злочине који се против њега води у Хагу.

Извор: Танјуг