latinica  ћирилица
11/01/2018 |  12:16 ⇒ 19:44 | Аутор: РТРС

Фонд ПИО: 2017. најуспјешнија, ускоро ново повећање пензија (ВИДЕО)

Исплата пензија биће редовна и у овој години, а ново повећање од два одсто најављено је за неколико мјесеци. Прелазак на трезорски систем пословања обезбиједио је редовност у исплатама пензија.
Фонд ПИО - Фото: РТРС
Фонд ПИОФото: РТРС

Протекла 2017. била је најуспјешнија пословна година за Фонд ПИО. Имали су највеће приходе, највишу просјечну пензију, највећи број осигураника, али и најмањи број неријешених захтјева. Добили су позитивну оцјену Главне службе за ревизију јавног сектора без иједне препоруке.

За првих 11 мјесеци ове године из касе Фонда ПИО Републике Српске исплаћено је 920 милиона КМ. Октобарска пензија увећана је за три одсто, а додатних два одсто најављено је од априла.

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да то значи да су у претходних три и по године пензије повећане за 17,5 одсто, али и да се неће на томе стати, већ да пензијски систем бити стабилизован.

Просјечна пензија у новембру достигла је 351 КМ, а за кориснике права са пуним стажом осигурања 513 марака. Пензионери су задовољни редовношћу, а надају се и повећањима.

Побољшава се и однос осигураника и пензионера.

Директор ПИО Српске Младен Милић каже да имају 300.343 осигураника и 260.162 корисника права, тако да је тај однос сада један на према 1,155.

Акције Пореске управе и инспекције резултирали су и повећаним приходом у каси Фонда ПИО. По основу доприноса слило се 722 милиона марака КМ, тј. 42 милиона више у односу на прошлу годину.

Помоћник директора за финансијске послове у ПИО Зоран Јовић каже да су се од маја, закључно са новембром 2017. године, мјесечни приходи од доприноса кретали од 67,5 до 71,8 милиона КМ, осим у августу када су били 63,6 милиона марака.

Доприноси чине 76 -77,9 одсто прихода за исплату пензија, а остало се у складу са законом намирује из републичког буџета.

- Ако посматрамо у односу на државе бивше СФРЈ врло је повољно, јер се код истих проценат намирења, зависно од државе до државе, креће од 30 до 45 одсто, а у Републици Српској 22,1 одсто - напомиње Јовић.

И по структури корисника, Фонд ПИО је раме уз раме са најразвијенијим земљама ЕУ. Корисника старосне пензије има 63 одсто, 28,5 одсто чине породичне пензије, док је свега 8,5 одсто корисника инвалидске пензије. И акција "СТОП преварама до пензије поштено" која траје пуних шест година, дала је резултате.

Милић је навео да је искључено скоро 180.000 корисника права из исплате, а враћено само двадесетак одсто, а на тај начин је у буџету Фонда, а данас у буџету Републике Српске, остало преко 30 милиона марака.

Биће повећана и старосна граница за одлазак у пензију за осам, односно четири мјесеца. Жена-осигураник са најмање 15 година радног стажа стећи ће право на старосну пензију са навршене 64 године и четири мјесеца, а са 35 година радног стажа када наврши 55 година и осам мјесеци. Осигураник са 40 година радног стажа има право на старосну пензију када наврши 57 година и осам мјесеци.