latinica  ћирилица
11/01/2018 |  14:29 | Аутор: РТРС

Како разликовати стомачни грип од тровања храном?

Јак бол у желуцу, мучнина, грчеви, проблеми с варењем, благо повишена температура - све су то симптоми стомачног грипа, али и тровања храном. Како разликовати та два стања и када реаговати?
Прехлада - Фото: Screenshot
ПрехладаФото: Screenshot

Тровање храном углавном се манифестује у року од један до осам сати након јела, а симптоми стомачног грипа појављују се у року од 24 до 48 сати од контакта са зараженом особом.

Најчешћи узроци акутног тровања храном су различите врсте бактерија које производе токсине, вируси, и рјеђе други узрочници, док је вирусни гастроентеритис (цревна вироза) најчешће проузрокован Норо и рота вирусима.

Најбоље би било да сами покушате да установите да ли сте појели нешто што је дуго стајало, или није било у потпуности кувано. Ако су и друге особе с којима сте јели развиле сличне сметње с варењем, онда постоји вјероватноћа да је у питању тровање храном.

Опоравак у оба случаја траје неколико дана, у зависности од тежине проблема. Када се смире мучнина и повраћање, врло је важно надокнадити изгубљену течност и електролите. Љекарска помоћ се по правилу тражи у случају тешке дехидратације.

Нарочито је важно прати руке прије јела и бити обазрив током припреме и руковања храном. Такође, намирнице треба чувати на одговарајући начин и добро их термички обрадити.

Извор: Агенције