latinica  ћирилица
11/01/2018 |  14:55 ⇒ 14:57 | Аутор: РТРС

Радојичић: Протекла година успјешна, у 2018. предстоје значајни пројекти

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је протекла година донијела доста новог у граду Бањалуци од припреме стратешких докумената, па до рјешавања појединих комуналних проблема, од којих је највеће рјешавање проблема гријања и градња нове Еко топлане.
Игор Радојичић - Фото: РТРС
Игор РадојичићФото: РТРС

- Појединачно, највеће је свакако рјешавање проблема централног гријања и градња нове топлане, реструктуисање градског дуга, а међу грађанима, оно што је, према мом мишљењу, изазвалао највеће интересовања и емоција била су нова дјечија игралишта, јер је град до 31. децембра 2017. године добио 12 нових игралишта кроз договоре са друштвено одговорним компанијама - нагласио је Радојичић у интервјуу Срни.

Он је рекао да се Еко топлана налази у систему централног гријања тренутно са пет котолова.

- Очекујем да до краја овог мјесеца донесемо и формалне одлуке које су по уговору, а то је о повјеравању дјелатности новој Еко топлани о преузимању гријања око услова за испоруку топлотне енергије и око новог тарифног система - појаснио је Радојичић.

Он је најавио да је крај јануара или 15. фебруар крањи рок за завршетак радова.

Први човјек Бањалуке најављује да град за ову годину има веома амбициозне планове, наводећи при томе и израду неколико стратешких докумената.

- Радимо стратегију развоја града за наредних 10 година, припремамо тендер за нови Урбанистички план града за наредних 20 година, а до краја године требало би да буде припремљен акциони план "зеленог града", док би стратегија културе у јануару или фебруару требало да се нађе пред одборницима Скупштине града - прецизирао је Радојичић.

Он је нагласио да ће у овој години бити изграђен "Зелени мост", те да ће његовом изградњом бити знатано растерећенији саобраћај у граду.

Говорећи о саобраћајној инфраструктури, Радојичић је најавио реализацију послова који су почели у јесен и зиму, наводећи градњу кружног тока Ребровац и спајање Источног транзита, као и изградњу још три нове кружне раскрснице које ће финансирати Град.

- У договору са Путевима Српске, надам се да ће се радити нови кружни ток на Лаушу и наставити изградња саобраћајнице од Бронзаног мајдана према Федерацији БиХ - рекао је Радојичић у интервјуу за Срну.

У овој години плнаирана је и доградња Основне школе "Бранко Радичевић" у насељу Старчевица, три нова вртићка простора, наставак акције изградње дјечијих игралишта, неколико трим-стаза и двије спортске дворане.

Први човјек Бањалуке наводи да је у самом буџету који за ову годину износи 134.091.000 КМ предвиђено око 20 милиона КМ за различите облике инвестиција, додавши да ће се поред тога у фебруару или марту морати ићи у посебно додатно финансирање, када је ријеч о Зеленом мосту који је засебан пројекат.

- Такође дио тога помаже Влада Републике Српске, уз то има и акција са друштвено одговорни компанијама које су урађене из донација. У овом моменту већ за два вртићка простора имамо обезбијеђене донације за опремање, а ми ћемо радити физичку и грађевинску реконструкцију, док за двије локације имамо обезбијеђену опрему, тако да су то мјешовити извори инвестиција - појаснио је Радојичић у интервјуу Срни.

Он је истакао да су током прошле године, кроз међународне пројекте обезбијеђена средстава за наставак рада у индустријској зони, за уређење одређених потока и водотокова, те да се и ове године град нада неким средствима од страних извора и донација.

Радојичић каже да ће у овој години бити настављена и реализација пројеката с циљем побољшања пословног амбијента.

Што се тиче надлежности града, каже он, ту је, прије свега, најбитније или најприоритетније даље развијање пословних зона.

Према његовим ријечима, планирано је и проширење постојеће индустријске зоне у Рамићима и отварање нове индустријске зоне у кругу Јелшинграда, која се пројектује на неких 54.000 квадрата и за коју већ сада постоји изражен интерес привредника.

Говорећи о једношалтерском систему издавања грађевинских дозвола, који је почео 3. јануара, градоначленик Бањалуке истиче да је то административно највећи захват и највећа промјена ове године, јер је ријеч о великом обиму посла за град.

- Ту је, у просјеку, барем 30 захтјева мјесечно, значи неколико стотина годишње за физичка и правна лица. Већ је у првој седмици било неких пет захтјева и то су први за које ће град рјешавати заступање пред десетак других субјеката - рекао је Радојичић.

Он је истакао да се документи предају на једном мјесту и, ако су комплетирана, град може даље путем папира да оперише према другим институцијама и установама и да онда субјект, односно, грађанин или правно лице на мјесту на којем је предао документацију, добије и коначну дозволу.

- Циљ овог пројекта је да, прије свега, буде што једноставнији за грађане, да не морају да ходају на по неколико десетина мјеста, можда и да се враћају неколико пута да би завршили посао, а други да се скрате рокови, пошто су и рокови када се све сабере били изузетно дуги - констатовао је Радојичић.

Извор: СРНА