latinica  ћирилица
11/01/2018 |  18:18 ⇒ 12/01/2018 | 07:53 | Аутор: РТРС

Орденом одликован, упркос инвалидитету, не одустаје од добровољног даровања крви (ВИДЕО)

Поводом Дана Републике, предсједник Српске, Милорад Додик одликовао је Медаљом заслуга за народ за заслуге у области хуманитарног рада, Приједорчанина Леонарда Иванишевића, вишеструког добровољног даваоца крви. Хуманост овог Приједорчанина утолико је већа ако се зна да је ријеч о инвалидном лицу које је крв даровало чак 184 пута.
Леонардо Иванишевић - Фото: РТРС
Леонардо ИванишевићФото: РТРС

Велики човјек. Укратко, то је Леонардо Иванишевић, најхуманији приједорски добровољни давалац крви. Менингитис у дјетињству оставио је посљедице на његовој лијевој руци и нози, али је он већ са осамнаест почео да ради у приједорском руднику, равноправно са свима.

"Ја се не осјећам као инвалид. Ја сам као и остали. И не признајем да сам инвалид. Мени су говорили да идем у инвалидску пензију. Ја им рекох, не", прича овај хумани човјек.

Први пут је даровао крв прије више од четири деценије на радној акцији.

"Колега који је био у сусједној бараци, скочио је и повриједио се и требало је дати крв, али се нико није одазвао. Ја сам одмах притекао у помоћ, одвезли су ме у болницу, дао сам крв и од тада четири пута годишње давујем крв", каже Иванишевић.

Од тада па до данас даровао је крв 184 пута. И увијек само из десне руке, јер лијева није здрава. Каже, спасио је двадесетак људи. Због велике хуманости, предсједник Српске га је, поводом Дана Републике, одликовао Медаљом заслуга за народ.

Леонардо истиче да је највеселији када може некоме помоћи, да  што мање људи, како каже, буде болесно. Иако у пензији, он планинари и вози бицикл. Каже, здраво се храни и здраво живи-никада није попио никакав лијек или таблету, а бриге лијечи смијехом.

Каже, дариваће крв док га год буде служило здравље. Није важна ни вјера ни нација, већ да помоћ стигне на вријеме и да човјек човјеку буде пријатељ.