X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
1411
11/01/2018 |  18:28 ⇒ 18:28 | Извор: РТРС

Европска унија се "сјетила" Балкана

Европска унија ће ове године пружити важну политичку подршку земљама Западног Балкана на путу ка чланству у Унији, јер је међу европским партнерима превагнула свијест да је тај у неку руку у страну гурнут регион поново бременит сукобима и нестабилношћу која би се несумњиво одразила и на саму ЕУ.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

Дипломатски извори ЕУ у Бриселу најавили су да ће већ сутра у Софији челници Европске комисије и бугарског предсједништва Уније заокружити одреднице за стратегију која ће раскрчити пут ка чланству западнобалканских земаља у Унију.

У марту ће Савјет министара, а можда и сами лидери ЕУ, рекли су ови извори, процијенити домете те стратегије и шта су опипљиво на путу ка чланству урадили партнери на Западном Балкану.

У априлу ће, додали су, Европска комисија објавити извјештаје о напретку региона у европским реформама, у Софији ће у мају бити одржан сусрет на врху ЕУ-Западни Балкан, а у јуну ће Европски савјет, лидери Уније утврдити шта су учиниле земље региона и посебно колико су у преговорима о поглављима одмакли кандидати за чланство Србија и Црна Гора.

Извор: Независне новине